- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O asociaţie a producătorilor de energie regenerabilă critică ANRE pentru modificarea legislaţiei
Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (AREE) critică ANRE pentru unele modificări aduse legii de sprijinire a energiilor regenerabile, precum cea privind accesul prioritar în reţea doar pentru o parte a producătorilor, şi susţine că sunt periclitate astfel investiţii semnificative în domeniu.
"Este crucială pentru investiţiile din domeniu (...) aplicarea accesului prioritar şi a dispecerizării cu prioritate a tuturor producătorilor de energie verde", a declarat într-un comunicat directorul executiv al AREE, Dana Duică.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) propune ca doar unele categorii de producători de energie electrică din surse regenerabile să aibă acces prioritar la reţele de transport şi distribuţie.
Duică afirmă că o astfel de prevedere "nu respectă litera şi spiritul legii 220/2008 şi nici Directiva Europeană 29/2009", iar AREE vrea ca toţi producătiii de energie alternativă să poată livra prioritar energia produsă în reţele.
România a transmis Comisiei Europene (CE), în luna iunie, notificarea oficială a schemei de sprijin pentru producătorii de energie din surse regenerabile, prin acordarea certificatelor verzi, după ce Consiliul Concurenţei şi-a dat avizul în acest sens.
Până în prezent, schema de sprijin pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile, instituită prin Legea 220/2008, nu s-a aplicat întrucât măsurile de sprijin prevăzute sunt de natura ajutorului de stat sau susceptibile de a constitui ajutor de stat, pentru aplicarea acestora fiind necesară autorizarea prealabilă a CE.
Legea 220 prevede acordarea de certificate verzi producătorilor de energie din surse regenerabile, ca formă de sprijin. Companiile care vor beneficia de acest sprijin câştigă de două ori, prin vânzarea electricităţii produse şi prin vânzarea certificatelor verzi către furnziori, care sunt obligaţi de ANRE să le achiziţioneze anual.
ANRE estimează că după obţinerea avizului CE de sistemul de promovare vor beneficia aproximativ 500 de companii.
În opinia AREE, modificările propuse de ANRE "vor pune în pericol investiţii de cel putin cinci miliarde de euro în energii regenerabile în România".
AREE este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2008 şi are 90 de membri, printre care se numără dezvoltatori, bănci, comercianţi de energie, firme de consultanţă şi avocatură.
Potenţialul României în domeniul energiei eoliene este de 14.000 MW instalaţi, aproape cât întreaga capacitate existentă în toate tipurile de unităţi de producţie a energiei.
Acordarea sprijinului producătorilor de energie din surse regenrabile va duce la creşterea preţului de producţie. Directorul diviziei de energie regenerabilă din ANRE, Radu Regman, a declarat în luna aprilie că preţul de producţie poate urca în acest an cu 5%-7%.
ANRE a anunţat în 2010 că influenţa surselor regenerabile în preţul final al energiei a crescut constant în ultimii ani, de la doi bani pe MWh în 2005 la 1,21 lei în 2009 şi 2,85 lei anul trecut. ANRE estima atunci pentru 2011 că influenţa în preţ va fi între şapte lei şi 14 lei pe MWh, în funcţie de numărul de certificate verzi acordate pentru producţia de energiei din surse regenerabile.
Consumatorii de energie vor plăti, petru sprijinirea energiilor regenerabile, 10,5 miliarde euro până în 2031, potrivit estimărilor ANRE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO