O avalanşă de concedieri ameninţă să lovească Europa de Est. Regiunea, inclusiv România, are în continuare o dependentă de economia Germaniei, care are mari probleme

  • Suferinţa Germaniei creează ris­curi suplimentare în ceea ce pri­veşte redresarea Europei Centrale şi de Est, avertizau cu un an în urmă analiştii.
  • Avertismentele sunt parcă mai actuale acum. Situaţia nu s-a schimbat şi nu există semne de îmbu­nătăţire pe vii­tor.
  • Germania este cel mai impor­tant partener comercial al regiunii. În acest context, ar trebui Europa de Est să se reorienteze dincolo de cea mai mare economie europeană?
Urmărește
2424 afișări
Imaginea articolului O avalanşă de concedieri ameninţă să lovească Europa de Est. Regiunea, inclusiv România, are în continuare o dependentă de economia Germaniei, care are mari probleme

O avalanşă de concedieri ameninţă să lovească Europa de Est. Regiunea, inclusiv România, are în continuare o dependentă de economia Germaniei, care are mari probleme

Şi România are o relaţie strânsă economică cu Germania şi ar putea resimţi efectele. Exporturile Germaniei către România s-au ridicat pe parcursul unui an la 11,8 mld. euro, în vreme ce importurile Germaniei din România au însumat 9,93 mld. euro, în creştere cu 1,4%. Cele mai mari companii germane prezente pe piaţa românească au peste 61.000 de angajaţi în România.

Impactul crizei din Germania se simte cu putere în Cehia. Un val de închideri de fabrici mătură ţara pe fon­dul costurilor în creştere, compe­tiţiei globale şi schimbării comporta­mentului consumatorilor, iar declinul economic al Germaniei exacerbează situaţia, notează expats.cz.

Fabrica de anvelope Mitas ope­ra­tă de compania japoneză Yokoha­ma Rubber Company îşi va suspenda activitatea până în iunie 2025. Apro­ximativ 270 de angajaţi vor fi afectaţi.

Producătorul german Dr. Oetker din domeniul alimentar îşi va închide la rândul său fabrica din Kladno, 114 muncitori urmând a fi disponi­bi­li­zaţi. Producătorul americano-irlan­dez de scaune auto Adient îşi va în­chi­de fabricile din Ceska Lipa şi Straz pod Ralskem, eliminând 1.100 de locuri de muncă în următorii doi ani.

Problemele economice ale Ger­ma­niei vor duce în acelaşi timp la în­chiderea mai multor uzine auto afla­te în apropierea graniţelor ceho-ger­ma­ne. Furnizorul de componente auto Schaeffler ar putea opera şi el disponi­bilizări în Cehia. Bosch a a­nunţat re­cent eliminarea a 5.500 de locuri de muncă. O analiză recentă anticipează că numărul insolvenţelor din Germa­nia ar putea creşte cu până la 40%, pro­vocând îngrijorare în întreaga Cehie.

Criza din industria auto germană loveşte şi în furnizorii auto prezenţi în Ungaria, potrivit Intellinews. Divizia maghiară a ZF a anunţat planuri de eliminare a 110 locuri de muncă. Re­or­ganizarea se înscrie într-un mai am­plu plan al companiei-mamă germa­ne ZF de disponibilizare a 20% din forţa sa de muncă până în 2028.

Marii constructori auto ai Ungariei au scăpat până acum de efectele încetinirii din sector, în pofida dependenţei lor ridicate de piaţa germană. Totuşi, există o eroziune lentă, dar constantă la nivelul furnizorilor.

Zoltan Laszlo, vicepreşedintele sindicatului Vasas, arată că încă nu există panică din cauza efectelor crizei germane. Cu toate acestea, adaugă acesta, există o reducere a numărului de lucrători temporari şi o scădere a numărului de lucrători care provin din ţări terţe, scrie autopro.hu.

Deşi nu există panică în acest moment, experţii sunt de acord că angajaţii ar trebui să se pregătească pentru incertitudinile viitoare.

Recesiunea economică germană trage în jos performanţa industriei maghiare, a avertizat recent ministerul ungar al economiei, conform magyarhirlap.hu.

Volumul producţiei industriale a scăzut cu 5.3% în decembrie 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior şi cu 1,8% faţă de luna precedentă.

În ceea ce priveşte economia germană, nu există niciun semn de redresare la începutul acestui an, a indicat recent ministerul german al economiei, relatează Reuters.

Nu există nicio dovadă privind o redresare a sectorului industrial, iar temerile privitoare la siguranţa locurilor de muncă şi nesiguranţa geopolitică persistentă continuă să stea în calea redresării climatului de consum, se mai arată în raport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici