O bancă din Asia a oprit, iar cinci analizează, liniile de credit cu marile bănci franceze

O bancă din Asia a oprit liniile de credit către marile bănci franceze, iar alte cinci analizează serviciile financiare pentru schimburi comerciale şi riscurile liniilor de swap, în urma temerilor privind expunerea băncilor franceze la criza din zona euro, au declarat, joi.

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului O bancă din Asia a oprit, iar cinci analizează, liniile de credit cu marile bănci franceze

O bancă din Asia a oprit, iar cinci analizează, liniile de credit cu marile bănci franceze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zvonurile care au circulat, miercuri, pe burse că Franţa ar urma să piardă ratingul "AAA", negate ulterior de agenţiile de evaluare financiară, au contribuit la declanşarea celei mai mari creşteri de la criza din 2008 a indicatorului european care măsoară costurile de asigurare a datoriilor împotriva riscului de neplată.

Această amplificare bruscă a percepţiei riscului, împreună cu scăderi puternice ale cotaţiilor băncilor franceze, a determinat unele bănci asiatice să accelereze analiza riscului liniilor de swap şi să ia în calcul o reducere a expunerii faţă de instituţiile de credit din Europa, au afirmat surse din cele şase bănci.

Contactat în privinţa deciziilor luate de băncile asiatice, un purtător de cuvânt al băncii franceze BNP Paribas a afirmat: "Nu comentăm niciodată zvonurile din piaţă".

Societe Generale nu a avut o reacţie imediată, iar un reprezentant al Credit Agricole a afirmat că banca nu va comenta.

Băncile din Asia şi sursele, între care ofiţeri de risc, traderi importanţi şi bancheri, nu au putut fi identificaţi din cauza naturii sensibile a informaţiilor.

Şeful diviziei de risc pentru instrumente de trezorerie la o bancă din Singapore, cu o prezenţă semnificativă în regiune, a declarat că liniile de credit cu băncile franceze au fost tăiate din cauza riscului perceput în a împrumuta bani acestora.

"Am oprit. Limitele au fost scoase din sistem. Trebuie aprobate toate cazurile individual", a spus bancherul, fără să numească băncile franceze vizate.

Societe Generale a publicat, miercuri, un comunicat în care neagă zvonurile legate de stabilitatea financiară a grupului după ce acţiunile au scăzut cu până la 21%.

Anunţul nu a reuşit să înlăture o mare parte din temerile pieţelor, iar acţiunile băncii au încheiat şedinţa în declin cu aproximativ 15%.

Un important trader din Singapore a afirmat că atunci când acţiunile unei bănci scad atât de rapid, ofiţerul de risc va analiza automat expunerea faţă de acea instituţie de credit.

Acţiunile Societe Generale erau în scădere cu 4% la ora 13:30, ora României. Cotaţia BNP era cu 5% sub închiderea de miercuri, iar cea a Credit Agricole se afla în stagnare.

Reacţia băncilor ar putea exagera problemele din piaţa financiară, dacă acestea ar acţiona simultan, consideră analiştii.

"Dacă recurg cu totţii la această măsură în acelaşi timp vor vinde toţi concomitent odată cu amplificarea riscului, iar preţurile vor scădea, după care totul se transformă într-o avalanşă, deoarece preţurile coboară iar raportul valoare-risc îţi indică să reduci şi mai mult riscul", a declarat Mark Matthews, şef al departamentului de cercetare la Julius Baer.

Un ofiţer de risc la o bancă din Singapore a răspuns: "Evident, facem o analiză", la întrebarea dacă reevaluează expunerea faţă de băncile europene.

Bancherii şi ofiţerii de risc la cele cinci bănci care au încă tranzacţii cu instituţiile de credit din Franţa au spus că liniile de finanţare pe termen scurt, de până la 30 de zile, sunt încă disponibile, iar cele pe termen lung sunt analizate.

"Totul are legătură cu percepţia noastră asupra riscului unei bănci franceze, indiferent dacă este o linie swap sau tranzacţii de împrumut pe piaţa interbancară", a spus un bancher de la o instituţie de credit din Japonia.

Criteriile evaluate de bănci includ şi o analiză dacă există părţi ale liniilor de credit deschise cu băncile franceze încă nefolosite, care pot fi reduse. Perioadele pe care au fsot acordate finanţările sunt, de asemenea, analizate, pentru a fi reduse, dacă se poate.

Creditorii evluează şi impunerea unei marje de siguranţă mari în privinţa obligaţiunilor guvernelor europene utilizate drept garanţii de către băncile din zona euro cărora le împrumută fonduri, a spus ofiţerul de credit de la banca care a oprit liniile de credit.

Aceste practici par, deja, să îngreuneze accesul băncilor europene la fonduri pe termen lung, având în vdere că acestea au trebuit să acceseze finanţări pe şase luni de 50 de miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană în această săptămână.

Un bancher din Singapore a spus că băncile reacţionează la schimbări în perspectiva de risc mult mai rapid decât în timpul crizei financiare din 2008.

"Avem o unitate care analizeaz expunerea pe cazuri individuale, dar şi portofoliul larg de active la care este vulnerabilă întreaga bancă. Oamenii se mişcă mult mai repede dacă se gândesc că există riscuri care trebuie rezolvate", a adăugat acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici