- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O bancă din UE va prelua 20% din Banca Transilvania
O bancă din Uniunea Europeană va prelua aproximativ 20% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV), după ce a cumpărat în urmă cu două zile un pachet reprezentând 4% din titlurile instituţiei de credit prin intermediul bursei, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare şi din piaţa de capital.
O bancă din UE va prelua 20% din Banca Transilvania (Imagine: Mediafax Foto)
Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a anunţat, miercuri, în cadrul unui seminar organizat la Sinaia, că o bancă mare din Uniunea Europeană îşi va anunţa intrarea în România pe 20 decembrie, arătând că deja au fost observate de către piaţă anumite acţiuni ale acesteia.
Cinteză a refuzat să comenteze dacă este vorba despre o bancă interesată de preluarea unui pachet la Banca Transilvania.
Ulterior, atât surse din piaţa de capital, cât şi surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX că instituţia de credit străină va achiziţiona într-o primă fază până la 10% din acţiunile BT, iar după ce acţionarii îşi vor da acordul, participaţia cumpărătorului va creşte până la 20%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Contactat de MEDIAFAX preşedintele Consilului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a afirmat că nu are nicio informaţie referitoare la vânzarea acţiunilor.
Un pachet de 42,51 milioane de acţiuni TLV, reprezentând 4,01% din capitalul băncii, a fost vândut, luni, la Bursă prin cinci tranzacţii speciale în valoare de 102 milioane lei (24,2 milioane euro), la un preţ cu 8,1% peste ultima cotaţie de vineri.
Titlurile au fost vândute la preţul de 2,4 lei/acţiune, respectiv cu 8,1% peste referinţă. La această cotaţie, valoarea de piaţă a băncii se situa la 2,543 miliarde lei (603,5 milioane euro).
Surse din piaţă au declarat pentru MEDIAFAX că este foarte probabilă o primă achiziţie din partea unui investitor strategic, respectiv o bancă din Europa cu interese în România.
În prima parte a anului, acţionarii Băncii Transilvania au negociat, potrivit mai multor surse, vânzarea pachetului majoritar al băncii cu Marfin Investment Group, care are paritcipaţii în Marfin Bank Grecia, bancă prezentă şi în România. Tranzacţia a fost abandonată după ce investitorii nu au primit acordul de principiu al Băncii Naţionale a României.
Banca Transilvania are un capital social de 1,059 miliarde lei, divizat în 1,059 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de un leu.
Potrivit celor mai recente raportări, cel mai mare acţionar al instituţiei de credit este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care controlează 14,98% din acţiuni, în timp ce Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii din Cluj-Napoca, deţine direct şi indirect aproape 5% din titluri.
Banca Transilvania a anunţat, la începutul lunii decembrie, că va majora capitalul social cu 26,6 milioane de lei, la 1,086 miliarde de lei, prin conversia unor obligaţiuni în acţiuni.
La 13 noiembrie, Banca Transilvania a anunţat că International Finance Corporation (IFC) va deţine 3,62% din titlurile sale, după ce oficialii diviziei de investiţii a Băncii Mondiale au decis să transforme în acţiuni obligaţiuni în valoare de 20 de milioane dolari.
Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) deţin cumulat 14,6% din acţiunile băncii. Cele mai multe titluri sunt în portofoliile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), care deţin câte 5% din acţiuni. SIF Moldova (SIF2) are 3,89%, SIF Transilvania (SIF3) - 0,64%, iar SIF Muntenia (SIF4) deţine 0,07% din titluri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO