- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O comisie din Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind falimentul personal
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a primit "un prim semnal pozitiv" privind legea falimentului personal, Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare din Camera Deputaţilor respingând proiectul de lege, a declarat, joi, preşedintele asociaţiei, Radu Gheţea.
O comisie din Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind falimentul personal (Imagine:Razvan Chirita/Mediafax Foto)
El a precizat că băncile şi-au reconfirmat joi punctul de vedere privind această legislaţie în cadrul AGA a asociaţiei, care arată că nu este momentul să fie introdusă o asemenea legislaţie.
"În România, situaţia actuală şi toate elementele nu pot susţine implementarea unei astfel de legi", a spus Gheţea, care a precizat că dacă se doreşte implementarea falimentului personal atunci trebuie să se ţină cont de cele nouă propuneri înaintate de ARB.
Totodată, preşedintele ARB a reiterat că sistemul bancar românesc este solid şi nu are nevoie de o "factură" atât de mare, care se ridică după calculele băncilor la aproximativ 600 de milioane de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Incendiu violent în Los Angeles: 30.000 de oameni au fost evacuaţi
-
NATO trimite 10 nave în Marea Baltică pentru a păzi cablurile submarine
-
Ion Cristoiu: Ana Pauker sau legea ţapului ispăşitor
Pe de altă parte, Gheţea a făcut referire şi la transpunerea în legislaţia românească a directivei europene 48, care prevede limitarea sau eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată pentru anumite tipuri de credite.
"ARB consideră că transpunerea în legislaţia românească a directivei europene 48 trebuie făcută, este necesară, dar nu este de acord ca în afara la ceea ce este menţionat în directivă să fie adăugate unele puncte cum ar fi implementarea pentru contractele aflate deja în derulare sau extinderea pentru creditele ipotecare", a spus Gheţea.
Totodată, el a arătat, în nume personal, că fiecare bancă ar putea să revizuiască unele comisioane de rambursare anticipată.
Senatorii au adoptat, în 23 martie, o propunere legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice, iniţiată de senatori PDL, dar care a fost susţinută în plen de toate grupurile parlamentare.
Potrivit proiectului, debitorul care cu bună credinţă a cerut şi a acceptat deschiderea procedurii insolvenţei va putea fi descărcat total sau parţial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, dacă bunurile sale sunt insuficiente pentru plata întregii mase credale şi dacă instanţa i-a acordat beneficiul scuzabilităţii.
Legea mai stabileşte că debitorul de bună credinţă care, fie prin plan, fie prin plata anticipată, a acoperit un minimum de 75% din valoarea totală a creanţelor acceptate în lista creditorilor, va beneficia de închiderea anticipată a procedurii şi de ştergerea din toate registrele de publicitate şi evidenţele publice a consecinţelor juridice ale insolvenţei.
Guvernul s-a pronunţat împotriva proiectului de lege, invocând probleme de legalitate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO