- Home
- Economic
- LONDRA, (03.08.2011, 15:32)
- Vlad Popescu , Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O companie chineză a investit 1,5 mld. dolari într-un proiect minier dezvoltat de Frank Timiş
Compania chineză de stat Shandong Iron & Steel Group a cumpărat de la compania African Minerals, condusă de omul de afaceri Frank Timiş, 25% dintr-un proiect minier din Sierra Leone pentru 1,5 miliarde de dolari, potrivit Financial Times (FT).
Urmărește
241 afișări
O companie chineză a investit 1,5 mld. dolari într-un proiect minier dezvoltat de Frank Timiş
Proiectul presupune exploatarea unuia dintre cele mai mari zăcăminte de fier de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde tone.
Încheierea acordului între African Minerals şi Shandong ar trebui să pună capăt scepticismului care a planat până acum asupra negocierilor, dar şi controverselor privind cea mai mare companie de pe piaţa alternativă a bursei de la Londra după capitalizarea de piaţă.
Descoperirea zăcământului din Sierra Leone şi comentariile ulterioare făcute de Africa Minerals în cursul anului 2009 au declanşat o creştere de 16 ori a acţiunilor companiei, deşi nu a început încă producţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Acordul subliniază interesul ridicat al Chinei pentru resursele Africii. Pe lângă participaţia de 25% în capitalul proiectului, Shandong are dreptul să cumpere 25% din viitoarea producţie a minei de fier la valoarea de piaţă, plus o alocaţie anuală garantată de minereu la un discount de până la 15%, care va ajunge, cantitativ, până la 10 milioane de tone.
Cele două companii au încheiat vara trecută un memorandum privind această înţelegere, însă semnarea acordului a fost întârziată din motive incerte. Din cauza întârzierilor, African Minerals a fost nevoită să se finanţeze în noiembrie din piaţă cu 307 milioane de dolari printr-un plasament de acţiuni.
African Minerals a anunţat că va folosi cele 1,5 miliarde de dolari pentru a accelera dezvoltarea şi extinderea proiectului din Africa, inclusiv infrastructura necesară exportării minereului de fier către Asia. De asemenea, compania va plăti un credit de 417 milioane de dolari.
Beijingul trebuie să aprobe acordul înainte ca banii să fie transferaţi către African Minerals, compania aşteptând plata până la sfârşitul anului.
Analistul Deutsche Bank Robert Clifford comentează că situaţia pare "destul de pozitivă" pentru African Minerals. Acţiunile companiei au închis marţi, după anunţarea acordului, în urcare cu 4,4%, la 647 pence, preţ care îi dă o capitalizare de piaţă de 2 miliarde lire sterline (3,3 miliarde de dolari).
Acordul cu Shandong reprezintă, într-o oarecare măsură, o formă de răzbunare pentru preşedintele consiliului de administraţie al Africa Minerals, Frank Timiş, notează FT.
Omul de afaceri de origine română a reuşit, în pofida trecutului său controversat, să se remarce ca un antreprenor ambiţios în sectorul resurselor, fapt confirmat de interesul ridicat manifestat de investitorii privaţi şi instituţionali pentru compania pe care o conduce. Printre acţionarii African Minerals se regăsesc fondul de investiţii BlackRock şi banca americană JPMorgan.
London Stock Exchange, operatorul bursei de la Londra, a amendat în 2009 compania Regal Petroleum din cauza unor nereguli înregistrate în perioada iunie 2003 - mai 2005, când preşedintele executiv al grupului era Frank Timiş. Operatorul bursier a concluzionat că Regal a comis "încălcări numeroase, serioase" ale regulamentărilor, însă nu l-a criticat nominal pe Timiş.
Timiş a mai avut o confruntare cu autoritatea bursei de la Londar în 2008, când Africa Minerals, la acea vreme Sierra Leone Diamond Company, a fost amendată cu 75.000 lire pentru că a prezentat informaţii eronate, "nerealist de optimiste".
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”