- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.01.2023, 15:42)
- Petru Mazilu
O dispută pentru pescuitul crabilor ar putea schimba regulile privind forajul petrolier în Arctica
O dispută juridică pentru pescuitul crabilor în zona Svalbard ar putea schimba regulile privind forajul petrolier la Polul Nord.
Urmărește
133 afișări
Autor -Bhny, Wikipedia Commons
O luptă juridică din Norvegia în privinţa crabilor de zăpadă ar putea sfârşi prin a avea implicaţii uriaşe în ceea ce priveşte accesul la petrol în Arctica.
Săptămâna aceasta, Curtea Supremă din Norvegia audiază un caz în care se discută dacă navele letone pot prinde crab de zăpadă, o specie de apă rece populară în ţări precum SUA şi Japonia, într-o zonă largă din jurul Svalbard.
Acesta este un arhipelag situat în interiorul Cercului Arctic, la jumătatea distanţei dintre Norvegia şi Polul Nord, care găzduieşte cea mai nordică comunitate locuită permanent din lume.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
În conformitate cu Tratatul Svalbard din 1920, semnat de mai multe ţări, Norvegia deţine suveranitatea asupra insulelor. Totuşi, ceilalţi semnatari ai acordului au drepturi egale asupra resurselor din apele teritoriale ale Svalbard, inclusiv asupra peştelui, petrolului şi gazelor.
Întrebarea care se află în centrul acestui caz este cât de departe în ocean se extind aceste drepturi. Dacă se consideră că tratatul se extinde până la platoul continental, atunci semnatarii ar avea drepturi egale asupra resurselor acestuia.
„Ramificaţiile sunt considerabile: crabii de zăpadă astăzi şi petrol şi gaze mâine", a declarat Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Royal Holloway, Universitatea din Londra, pentru CNN.
Potrivit US Geological Survey, Arctica ar putea deţine 13% din resursele mondiale nedescoperite de petrol convenţional şi 30% din resursele nedescoperite de gaze naturale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Un euro, echivalat de BNR la 4,89 lei. Cursul valutar închide săptămâna în scădere faţă de luni
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe