- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O dobândă rezonabilă la "Prima casă" ar fi un punct peste cea plătită de stat - van Groningen
Dobânda la creditul pentru programul "Prima casă" ar trebui să fie cât mai redusă, pentru a fi accesibilă clienţilor, un nivel rezonabil al acesteia fiind dobânda la care se împrumută statul român plus un punct procentual, a declarat, miercuri, preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.
O dobândă rezonabilă la "Prima casă" ar fi un punct peste cea plătită de stat - van Groningen
"Cheia discuţiilor este nivelul dobânzilor. La dobânzi mari, puţini oameni se vor putea califica. (...) O dobândă rezonabilă ar fi 1% mai mult decât se îndatorează statul", a spus van Groningen.
El a explicat că dobânzile de pe pieţele internaţionale nu pot fi influenţate de către băncile româneşti şi că la nivelurile la care statul se împrumută atât la intern, cât şi pe pieţele externe, se mai adaugă şi costurile pe care le au instituţiile de credit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În prezent, Ministerul Finanţelor se împrumută la o dobândă uşor peste 11%, iar costul primei de risc pe pieţele externe (CDS) este în jur de 300 de puncte de bază, care se adaugă peste rata EURIBOR.
Preşedintele Traian Băsescu a discutat, miercuri, cu reprezentanţii BNR, ai Asociaţiei Române a Băncilor şi ai celor mai importante zece bănci comerciale, printre teme figurând programul "Prima casă".
Peste 20 de bănci au depus oferte indicative privind dobânda anuală efectivă (DAE) pe care ar putea să o practice în cadrul programului "Prima Casă", ratele variind în plaje foarte mari, până la aproape 14% la euro şi 23% la lei, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
La ofertele în euro, toate ratele sunt calculate în funcţie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adaugă o marjă fixă, iar dobânzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% până la aproape 14%.
Aceeaşi formulă este urmată şi la ofertele indicative pentru creditele în lei, respectiv ROBOR plus o marjă fixă, astfel că DAE variază între aproape 13% până la sub 23%.
Potrivit surselor citate, cele mai scăzute costuri în euro au fost indicate de BRD şi Alpha Bank, iar pentru lei cea mai bună ofertă indicativă a fost propusă de CEC Bank.
Executivul a anunţat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO