"Pentru producătorii de BCA şi pentru firmele de construcţii acest program poate fi un semn pozitiv în relansarea economică dacă se va folosi pentru construcţiile noi, construite începând cu anul 2009", a declarat agenţiei MEDIAFAX Mihail Voiculescu, directorul executiv al asociaţiei PROBCA.
El a adăugat că programul ar trebui să permită finanţarea atât pentru achiziţionarea unei locuinţe construite cu ajutorul unei firme de construcţii sau unor dezvoltatori, cât şi pentru construirea unei case în regie proprie.
"Acest program este o intiaţivă foarte bună dacă se va aplica şi corect. Important va fi ca aceste credite garantate de stat (…) să nu dispară pe tot felul de «canale» în alte direcţii", a spus Voiculescu.
Potrivit sursei citate, un lucru foarte important pentru relansarea economică şi deblocarea pieţei este plata integrală a datoriilor statului către firmele de construcţii şi indirect producătorii de materiale de construcţii.
Potrivit asociaţiei, producătorii şi-ar putea adapta strategiile de vânzări la evoluţia cererii, prin suplimentarea facilităţilor acordate distribuitorilor, ceea va duce la scăderea vânzărilor totale cu până la 10% în 2009, la 200 milioane euro. În volum, piaţa BCA a urcat anul trecut cu aproximativ 25%, iar estimările pentru 2009 indică un ritm de creştere mult inferior sau o stagnare.
Asociaţia cuprinde companiile Celco Constanţa, Macon Deva şi Simcor Oradea, Soceram Bucureşti şi Ecoblock Constanţa şi poartă discuţii, în diverse stadii, pentru cooptarea Somaco Grup Prefabricate şi Xella Ro, Elpreco Craiova sau Prefabricate Vest Bucureşti.