- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O firmă canadiană preia 60% din rezervele de cupru ale României. Roman Copper a câştigat licitaţia pentru Cupru Min la un preţ de 200,7 milioane euro
Firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro, a anunţat luni Ministerul Economiei.
O firmă canadiană preia 60% din rezervele de cupru ale României. Roman Copper a câştigat licitaţia pentru Cupru Min la un preţ de 200,7 milioane euro (Imagine: www.cuprumin.ro)
"Licitaţia a fost adjudecată în favoarea firmei Roman Copper Corp. Canada la preţul de 200,77 milioane de euro, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 57,36 milioane de euro", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Ministerul Economiei va negocia cu Roman Copper clauzele contractului de vânzare-cumpărare a acţiunilor.
Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
Statul a încercat de mai multe ori să vândă Cupru Min, prima oară în 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitaţie compania, cu intenţia de a vinde integral acţiunile pe care le deţine, dar a amânat procedura pentru 26 martie 2012.
Privatizarea Cupru Min a fost aprobată de Guvern încă din 2006 şi a fost asumată de Executiv în scrisoarea de intenţie aferentă aranjamentului stand-by de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Potrivit acordului cu FMI, termen de privatizare a Cupru Min a fost stabilit pentru sfârşitul lunii aprilie.
"Strategia de privatizare a Cupru Min respectă sub aspectul obiectului şi metodei, principiile europene în domeniul concurenţei, aplicabile în procesul de privatizare. (...) Prin privatizarea acestei societăţi s-a avut în vedere continuarea activităţii de exploatare a minereului cuprifer în zona Roşia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investiţiilor tehnologice şi de mediu şi implicit păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi asigurarea dezvoltării pe orizontală a activităţilor industriale în zonă", se mai arată în comunicat.
La licitaţia cu strigare pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min s-au înscris alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) şi Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind însă descalificată.
Oz Minerals este o companie australiană cu activităţi în principal în Austrialia şi Cambodgia. Compania operează mine de cupru şi aur. Dundee Holding exploatează cupru, aur şi argint în Bulgaria, Namibia, Canada şi Armenia. Ellatzite-Med AD este cel mai mare extractor de minereu de cupru din Bulgaria, controlat de grupul Geotechmin, cu activităţi în industria minieră şi construcţii.
Roman Copper Corp. este înregistrată în Toronto şi este controlată de magnatul Stephen Roman, moştenitorul lui Stephen B. Roman, una dintre figurile notabile ale industriei miniere canadiene.
Stephen Roman a intermediat în anii '80, împreună cu tatăl său, achiziţionarea primului reactor nuclear CANDU de către regimul Ceauşescu şi a participat la atragerea finanţării iniţiale pentru Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, potrivit presei canadiene.
Roman are numeroase afaceri în domeniul minier, de la extracţia de uraniu la producţia de aur şi alte metale.
Omul de afaceri este cofondator, director general şi preşedinte al Harte Gold Group, companie pe care o conduce din ianuarie 2009, potrivit Bloomberg Businessweek. El ocupă sau a ocupat funcţii de conducere la numeroase companii de profil, precum Global Atomic şi Silvermet.
Roman a fost implicat în toate aspectele industriei resurselor naturale în ultimii 30 de ani şi a identificat, dezvoltat, finanţat şi monetizat cu succes mai multe proiecte miniere şi de petrol şi gaze, potrivit Bloomberg.
El a contribuit de asemenea la modernizarea Forţelor Armate Canadiene, în perioada 1984-1985, din poziţia de consilier al ministrului Apărării.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina