- Home
- Economic
- MOSCOVA, (20.06.2013, 12:55)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O grupare criminală a scos ilegal 24 de miliarde de dolari din Rusia
O reţea formată din peste 1.173 de companii paravan, controlată de o singură grupare criminală, a scos din Rusia cel puţin 760 miliarde ruble, echivalentul a 24 miliarde de dolari, a declarat preşedintele băncii centrale de la Moscova, Serghei Ignatiev, aflat aproape de finalul mandatului.
Urmărește
193 afișări
O grupare criminală a scos ilegal 24 de miliarde de dolari din Rusia (Imagine: Shutterstock)
Banca centrală a primit în luna mai o solicitare de la Ministerul de Interne pentur informaţii privind mai multe companii implicate într-o investigaţie penală privind operaţiuni financiare ilicite, a declarat Ignatiev, citat de Bloomberg.
În urma verificărilor, instituţia a identificat "încălcări clare ale legilor privind taxele şi circulaţia de monedă" şi a trimis în această săptămână un raport de 230 de pagini către minister, a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Ignatiev (65 de ani), care va pleca luni de la şefia băncii centrale după mai bine de 10 ani, a declarat că problema transferurilor ilegale de bani în afara ţării i-a ocupat mai mult timp decât politica monetară şi economia.
Tranzacţiile "dubioase" au reprezentat 38 miliarde de dolari din ieşirile nete de capital privat de anul trecut din Rusia, în valoare totală de 54 miliarde de dolari, nivel considerat "anormal de ridicat".
"Am impresia că această întreagă reţea de companii paravan este controlată de o singură grupare", a spus Ignatiev.
O investigaţie pentru a descoperi persoanele care controlează gruparea ar putea presupune "sute sau chiar mii" de solicitări către băncile comerciale, precum şi audierea celor implicaţi în operaţiuni, a continuat guvernatorul.
El a reiterat că este necesară o cooperare mai strânsă între autorităţile juridice, cele financiar-bancare şi alte agenţii de stat implicate.
Majoritatea operaţiunilor suspecte au fost efectuate în perioada 2010-2012, însă unele datează chiar din 2008, a mai spus oficialul.
Investigaţia efectuată la cererea Ministerului de Interne nu a mers dincolo de aceste tranzacţii, astfel că numărul firmelor implicate ar putea fi mai mare, a adăugat Ignatiev.
Se estimează că Rusia a înregistrat în primul trimestru al acestui an ieşiri nete de capital privat de 25,8 miliarde de dolari, aproape jumătate din nivelul înregistrat anul trecut, potrivit datelor băncii centrale.
Retragerile au continuat inlcusiv până în luna mai şi au fost mai ridicate decât se estima, a precizat Ignatiev.
Un oficial din ministerul Economiei a afirmat marţi, potrivit Interfax, că în mai au fost înregistrate ieşiri de 8 miliarde de dolari, faţă de 4 miliarde de dolari în aprilie.
Tranzacţiile suspecte ar putea presupune "evitarea taxelor sau a plăţilor către autoritatea vamală, fraudarea bugetului de stat, mită, spălare de bani, terorism financiar şi operaţiuni legate de traficul de droguri", a afirmat preşedintele băncii centrale.
Global Financial Integrity estimează că economia subterană din Rusia a scos din ţară în mod ilegal, în perioada 1994-2011, până la 211,5 miliarde de dolari. Rusia este cea mai opacă economie analizată vreodată de institutul de la Washington, iar suma reală ar putea fi mai ridicată, se arată într-un raport publicat în februarie.
Dacă preţurile petrolului se vor menţine la nivelurile actuale, va urma o încetinire inevitabilă a ieşirilor de capital privat, astfel că rubla va înregistra cel mai probabil un trend ascendent, anticipează Ignatiev.
Ministerul Finanţelor intenţionează să înceapă în august achiziţii masive de monedă străină pentru consolidarea Fondului de Rezervă, însă acestea vor avea un impact "minimal" asupra rublei, spune şeful băncii centrale. Mai mult, dacă Finanţele vor preschimba o parte din rezerve în ruble pentru a acoperi deficitul bugetar, moneda s-ar putea aprecia şi mai puternic.
Rubla a scăzut miercuri la Moscova cu 0,6% faţă de dolar, cursul urcând la 32,19 ruble/dolar.
Mandatul lui Ignatiev se va încheia luni, 24 iunie, funcţia urmând să fie preluată de Elvira Nabiullina, în prezent consilier economic la Kremlin. Ignatiev va rămâne la banca centrală într-un post de consilier, dar a refuzat să precizeze dacă se va concentra în continuare pe tranzacţii financiare ilicite.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe