O grupare criminală a scos ilegal 24 de miliarde de dolari din Rusia

O reţea formată din peste 1.173 de companii paravan, controlată de o singură grupare criminală, a scos din Rusia cel puţin 760 miliarde ruble, echivalentul a 24 miliarde de dolari, a declarat preşedintele băncii centrale de la Moscova, Serghei Ignatiev, aflat aproape de finalul mandatului.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului O grupare criminală a scos ilegal 24 de miliarde de dolari din Rusia

O grupare criminală a scos ilegal 24 de miliarde de dolari din Rusia (Imagine: Shutterstock)

Banca centrală a primit în luna mai o solicitare de la Ministerul de Interne pentur informaţii privind mai multe companii implicate într-o investigaţie penală privind operaţiuni financiare ilicite, a declarat Ignatiev, citat de Bloomberg.

În urma verificărilor, instituţia a identificat "încălcări clare ale legilor privind taxele şi circulaţia de monedă" şi a trimis în această săptămână un raport de 230 de pagini către minister, a adăugat el.

Ignatiev (65 de ani), care va pleca luni de la şefia băncii centrale după mai bine de 10 ani, a declarat că problema transferurilor ilegale de bani în afara ţării i-a ocupat mai mult timp decât politica monetară şi economia.

Tranzacţiile "dubioase" au reprezentat 38 miliarde de dolari din ieşirile nete de capital privat de anul trecut din Rusia, în valoare totală de 54 miliarde de dolari, nivel considerat "anormal de ridicat".

"Am impresia că această întreagă reţea de companii paravan este controlată de o singură grupare", a spus Ignatiev.

O investigaţie pentru a descoperi persoanele care controlează gruparea ar putea presupune "sute sau chiar mii" de solicitări către băncile comerciale, precum şi audierea celor implicaţi în operaţiuni, a continuat guvernatorul.

El a reiterat că este necesară o cooperare mai strânsă între autorităţile juridice, cele financiar-bancare şi alte agenţii de stat implicate.

Majoritatea operaţiunilor suspecte au fost efectuate în perioada 2010-2012, însă unele datează chiar din 2008, a mai spus oficialul.

Investigaţia efectuată la cererea Ministerului de Interne nu a mers dincolo de aceste tranzacţii, astfel că numărul firmelor implicate ar putea fi mai mare, a adăugat Ignatiev.

Se estimează că Rusia a înregistrat în primul trimestru al acestui an ieşiri nete de capital privat de 25,8 miliarde de dolari, aproape jumătate din nivelul înregistrat anul trecut, potrivit datelor băncii centrale.

Retragerile au continuat inlcusiv până în luna mai şi au fost mai ridicate decât se estima, a precizat Ignatiev.

Un oficial din ministerul Economiei a afirmat marţi, potrivit Interfax, că în mai au fost înregistrate ieşiri de 8 miliarde de dolari, faţă de 4 miliarde de dolari în aprilie.

Tranzacţiile suspecte ar putea presupune "evitarea taxelor sau a plăţilor către autoritatea vamală, fraudarea bugetului de stat, mită, spălare de bani, terorism financiar şi operaţiuni legate de traficul de droguri", a afirmat preşedintele băncii centrale.

Global Financial Integrity estimează că economia subterană din Rusia a scos din ţară în mod ilegal, în perioada 1994-2011, până la 211,5 miliarde de dolari. Rusia este cea mai opacă economie analizată vreodată de institutul de la Washington, iar suma reală ar putea fi mai ridicată, se arată într-un raport publicat în februarie.

Dacă preţurile petrolului se vor menţine la nivelurile actuale, va urma o încetinire inevitabilă a ieşirilor de capital privat, astfel că rubla va înregistra cel mai probabil un trend ascendent, anticipează Ignatiev.

Ministerul Finanţelor intenţionează să înceapă în august achiziţii masive de monedă străină pentru consolidarea Fondului de Rezervă, însă acestea vor avea un impact "minimal" asupra rublei, spune şeful băncii centrale. Mai mult, dacă Finanţele vor preschimba o parte din rezerve în ruble pentru a acoperi deficitul bugetar, moneda s-ar putea aprecia şi mai puternic.

Rubla a scăzut miercuri la Moscova cu 0,6% faţă de dolar, cursul urcând la 32,19 ruble/dolar.

Mandatul lui Ignatiev se va încheia luni, 24 iunie, funcţia urmând să fie preluată de Elvira Nabiullina, în prezent consilier economic la Kremlin. Ignatiev va rămâne la banca centrală într-un post de consilier, dar a refuzat să precizeze dacă se va concentra în continuare pe tranzacţii financiare ilicite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici