O instanţă suedeză a interzis ca BP să se alieze cu Rosneft pentru exploatarea unei regiuni arctice

O instanţă de arbitraj suedeză a interzis grupului petrolier britanic BP să formeze un parteneriat cu compania rusă de stat Rosneft pentru a exploata o regiune bogată în hidrocarburi din zona arctică, ceea ce reprezintă un regres pentru proiectele energetice ale Moscovei, transmite AFP.

Urmărește
3 afișări

Decizia tribunalului de arbitraj internaţional de la Stockholm vine după ce Înalta Curte de la Londra a hotărât îngheţarea acordului dintre BP şi Rosneft, evaluat la peste 11 miliarde de euro.

Cele două grupuri petroliere au anunţat în ianuarie formarea unei alianţe în vederea prospectării şi exploatării în comun a unei regiuni arctice de 125.000 de kilometri pătraţi din Rusia. Acordul ar fi presupus un schimb de participaţii, Rosneft preluând 5% din capitalul BP, iar grupul britanic primind în schimb 9,5% din producătorul rus de petrol.

Înţelegerea a făcut, însă, obiectul unei intense bătălii juridice între diferite părţi, care a început în Marea Britanie. În luna februarie, Înalta Curte de la Londra a anunţat că părţile implicate în litigiu se vor adresa tribunalului internaţional de la Stockholm.

După încheierea acordului de parteneriat BP-Rosneft, acţionarul rus al companiei comune TNK-BP, consorţiul Alfa-Access-Renova (AAR), a sesizat instanţa de la Stockholm, considerând că înţelegerea îi lezează interesele.

AAR a explicat că acordul contravine clauzelor înţelegerii de parteneriat TNK-BP, prin care părţile s-au obligat să dezvolte prin intermediul companiei comune toate proiectele din Rusia şi Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici