„Europa va fi în centrul atenţiei la summitul de la Cannes”, afirmă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, într-o scrisoare adresată celorlalţi lideri comunitari.
Ei au adăugat totuşi că la reuniune se va discuta şi despre riscurile pentru dezvoltarea mondială provenite din Statele Unite şi economiile emergente.
„Percepţia partenerilor din G20 este că dacă Europa nu rezolvă criza datoriilor se vor produce efecte periculoase petnru economia mondială. Trebuie să le arătăm că UE este hotărâtă să facă tot ceea ce este necesar pentru a depăşi dificultăţile actuale”, au spus cei doi lideri.
G20 reuneşte cele mai puternice state dezvoltate şi în curs de dezvoltare din lume.
În scrisoare se arată că multe dintre dezechilibrele mondiale de dinaintea crizei datoriilor din zona euro există în continuare, fiind menţionate yuanul subevaluat din China şi cheltuielile mari din SUA.
„Din acest motiv trebuie să aibă loc o discuţie echilibrată despre diversele riscuri pentru economia mondială, inclusiv cele provenite din SUA şi economiile emergente. Toate ţările trebuie să contribuie”, potrivit scrisorii.
Textul reiterează un apel din partea miniştrilor de Finanţe din UE pentru stabilirea unui calendar pentru extinderea coşului valutar care formează drepturile speciale de tragere ale FMI (DST).
Unii lideri speră că DST-urile pot deveni noua monedă folosită la nivel mondial pentru rezervele valutare, pentru a reduce dependenţa de dolarul american.
Dacă DST-urile ar include şi yuanul, atunci autorităţile de la Beijing ar fi mai interesate să permită aprecierea monedei, ceea ce ar contribui la echilibrarea comerţului mondial.