- Home
- Economic
- (14.03.2022, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O nouă centrală nucleară a răsărit în Finlanda. Este prima apărută în Europa în ultimii 15 ani
- Nordicii au pornit Olkiluoto-3, primul reactor achiziţionat după dezastrul de la Cernobîl.
- Scopul oficialilor de la Helsinki este să reducă dependenţa de Rusia, în contextul războiului din Ucraina.
- Centrala nucleară a fost conectată cu o întârziere de 12 ani.
Urmărește
3004 afișări
O nouă centrală nucleară a răsărit în Finlanda. Este prima apărută în Europa în ultimii 15 ani
După 15 ani, un nou reactor nuclear este „aprins” în Europa. Finlandezul Olkiluoto-3 a fost conectat pentru prima dată la reţeaua electrică sâmbătă, 12 martie, a declarat operatorul centralei, cu o întârziere de 12 ani faţă de lansarea planificată.
Scopul guvernului de la Helsinki este acela de a putea elimina sau măcar reduce importurile de energie din ţările vecine, cu trimitere direct la Rusia, dar şi din Suedia şi din Norvegia.
Se încearcă eliminarea Moscovei din circuitul energetic
Invazia Ucrainei a forţat guvernele europene să-şi reconsidere dependenţa de energia rusă. Moscova furnizează aproximativ 40% din gazul european şi peste un sfert din ţiţei. S-a reaprins astfel dezbaterea privind energia nucleară în întreaga Europă.
Procesul este în desfăşurare în Uniunea Europeană în cee ace priveşte „etichetaree” drept energie verde şi, în timp ce Germania îşi închide treptat reactoarele, invocând probleme de siguranţă, Franţa, Marea Britanie şi alte ţări de pe continent au anunţat noi proiecte nucleare.
Situată pe coasta de vest a Finlandei, Olkiluoto-3 este prima centrală nucleară nouă a ţării în peste patru decenii şi prima din Europa în aproape 15 ani. Reactorul de 1,6 gigawaţi (GW), construit de consorţiul Areva-Siemens, urma să fie inaugurat iniţial în 2009.
A fost prezentat drept simbolul know-how-ului franco-german, bazat pe Reactorul sub presiune european (EPR), conceput pentru a îmbunătăţi siguranţa şi a reduce costurile. A fost prima centrală nucleară achiziţionată în Europa după dezastrul de la Cernobîl din 1986.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
A costat 11 miliarde de euro
Olkiluoto-3 va lucra împreună cu două reactoare deja existente, urmărind să devină cea mai puternică centrală nucleară din Europa. Când va fi complet operaţional, începând din iulie, se estimează că va asigura aproximativ 14% din necesarul energetic al Finlandei.
„OL3 îmbunătăţeşte semnificativ situaţia electrică a Finlandei şi ne ajută să ne îndeplinim obiectivele de neutralitate a emisiilor de carbon”, a spus operatorul centralei TVO, care intenţionează să reducă la jumătate importurile nete de energie ale Finlandei până în 2025.
Încă de la început, însă, proiectul a avut ceva probleme, iar bugetul a crescut treptat: costul a început de la o estimare iniţială de 3 miliarde de euro la aproximativ 11 miliarde de euro, potrivit World Nuclear Industry Report 2019.
Ministerul finlandez de Economie şi autoritatea de reglementare nucleară a ţării au dat vina pe consorţiul Areva, care în martie 2018 a acceptat să plătească operatorului finlandez TVO o compensaţie de 450 de milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului