- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O nouă criză a gazului? Rusia a anulat toate exporturile de petrol către Ucraina
Rusia a anulat toate exporturile de petrol către Ucraina pe luna ianuarie şi a arătat că această ţară ar putea avea probleme privind plata gazelor naturale, semnale care prefigurează o nouă criză a gazului între cele două state.
O nouă criză a gazului? Rusia a anulat toate exporturile de petrol către Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Premierul ucrainean, Yulia Timoşenko, a declarat sâmbătă că situaţia financiară a Ucrainei nu reprezintă un motiv de îngrijorare şi că achiziţiile de gaze de la Rusia vor fi achitate, potrivit Bloomberg
Gazele ruseşti asigură 25% din consumul Europei, iar cea mai mare parte a gazului livrat tranzitează Ucraina. Exporturile au fost întrerupte în două rânduri, în 2006 şi la începutul lui 2009, din cauza disputelor dintre Moscova şi Kiev pe tema preţurilor plătite de Ucraina şi datoriilor companiei de stat Naftogaz către Gazprom.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
O altă ţară de tranzit importantă, Belarus, a redus livrările de petrol din Rusia către Europa în ianuarie 2007, în urma unei dispute similare pe tema preţurilor.
Disputele dese cu ţările de tranzit afectează imaginea de furnizor serios de resurse energetice a Rusiei, cel mai mare producător de petrol şi gaze naturale la nivel mondial, notează Reuters.
Analitşii consideră că Moscova nu va adopta o atitudine dură faţă de Kiev în acest an, deoarece alegerile prezidenţiale din ianuarie ar putea aduce la conducerea Ucrainei un lider pro-rus.
Ucraina şi-a plătit la timp "facturile" la gaze pe parcursul acestui an, însă datoria pe decembrie va creşte la un miliard de dolari, de la 770 milioane de dolari în noiembrie, din cauza temperaturilor scăzute. Kievul trebuie să se achite de această obligaţie până pe 11 ianuarie.
În pofida creşterii cererii ca urmare a scăderii temperaturilor, Gazprom a anunţat vineri că Ucraina a redus în ultimele zile volumele de gaze importate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO