O posibilă gură de oxigen. Black Sea Oil & Gas: Credem cu tărie că producţia de gaze va începe în al doilea trimestru

Dacă toate părţile implicate în proiectul de explorare şi producţie de gaze realizat de americanii de la Black Sea Oil & Gas (BSOG) vor coopera, producţia din proiectul Midia Gas Development (MGD) ar putea începe în câteva luni.

Urmărește
1612 afișări
Imaginea articolului O posibilă gură de oxigen. Black Sea Oil & Gas: Credem cu tărie că producţia de gaze va începe în al doilea trimestru

Ţinând cont de tensiunea existentă pe piaţa energiei şi a gazului, intrarea unor surse noi reprezintă o gură de oxigen pentru un sistem în corzi.

„Credem cu tărie că, prin co­ope­rarea constructivă a tu­turor părţilor im­pli­ca­te în construcţia proiec­tului MGD, producţia de gaze va începe în al doilea trimestru al anului 2022“, spune Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas (BSOG), com­pa­­­nia din spatele primului proiect de ex­plo­ra­­re şi exploatare de hidrocarburi din Marea Neagră lansat în România după 1989.

Pro­iectul MGD din porto­fo­liul BSOG con­stă în săpa­rea a cinci son­de de pro­ducţie (o sondă submarină la ză­că­mân­tul Doina şi pa­tru sonde de producţie la ză­că­mântul Ana) şi un ansamblu submarin de pro­ducţie pe ză­că­mân­tul Doina. O con­duc­tă submarină de peste 120 de kilometri asigură trans­portul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a ga­zelor din comuna Corbu, judeţul Con­stan­ţa. În total, BSOG a derulat investiţii de 600 mil. dolari în peri­metrul Midia din Marea Neagră, potrivit celor mai recente infor­maţii disponibile.

„Este esenţial să fie modificată Legea offshore pentru a elimina taxarea suplimen­ta­ră care distruge investiţiile. Preţul ridicat din prezent al gazelor va fi inevitabil urmat de scăderi ale acestuia în cei 10 ani de pro­ducţie estimaţi pentru zăcămintele de gaze Ana şi Doina“.

Producţia ar fi trebuit să înceapă anul trecut, dar pe fondul unor întârzieri la lucrările necesare pe uscat, finalizarea întregii investiţii a fost amânată pentru anul 2022. „Toate lucrările de construcţii din pro­iec­tul MGD pentru începerea producţiei de ga­ze, cum ar fi instalarea platformei Ana în lar­gul mării, a celor 121 de kilometri de con­duc­tă sub­marină de la platforma Ana la ţărm, sub­traversarea zonei costiere şi insta­la­­rea celor 4,5 kilometri de conductă teres­tră de la ţărm la staţia de tratare a gazelor de lângă Vadu, au fost finalizate în anul 2021. În noiembrie 2021 am început campania de fo­raj, iar pâ­nă în prezent primele două din cele cinci son­de de producţie din proiectul MGD, Ana 100 şi Ana 101, au fost finalizate şi sunt conectate la platforma de producţie Ana. Fo­rajul celei de-a treia sonde, Ana 102, este în derulare. Proiectul MGD este re­a­li­zat în pre­zent în proporţie de 85%“, explică Beacom.

Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a circa 10% din consumul de gaze al României. Întreaga producţie este deja contractată de ENGIE, grupul francez care este cel mai mare distribuitor de gaze naturale din România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici