O taxă impusă băncilor din UE ar putea genera venituri de peste 50 miliarde de euro

O taxă impusă băncilor la nivelul Uniunii Europene (UE), pentru ca acestea să suporte o parte din costurile crizei financiare, ar putea genera venituri substanţiale, de peste 50 de miliarde de euro, şi ar ameliora situaţia sistemului, potrivit unui studiu al Comisiei Europene (CE).

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului O taxă impusă băncilor din UE ar putea genera venituri de peste 50 miliarde de euro

O taxă impusă băncilor din UE ar putea genera venituri de peste 50 miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto)

Taxarea băncilor din UE "ar putea genera venituri substanţiale, limitând, în acelaşi timp, comportamentul inadecvat al instituţiilor financiare", se arată în documentul publicat, marţi, de CE.

Studiul analizează diferitele proiecte de taxe discutate în Europa, pentru ca băncile să suporte o parte a costurilor de sprijinire a sistemului financiar sau a programelor de adaptare la schimbările climatice.

Miniştrii de Finanţe din UE vor dezbate într-o reuniune, la 16-17 aprilie, o poziţie comună pe acest subiect, înainte de a participa la următorul summit G20 programat pentru iunie, la Toronto.

Analiza UE include atât modele din Europa, cât şi planurile SUA de a institui o taxă pentru bănci.

Impozitul de 0,036%, aplicat în prezent în Suedia, ar genera circa 13 miliarde de euro în UE, în timp ce aplicarea ratei avută în vedere de executivul american, de 0,15%, ar produce venituri de peste 50 de miliarde de euro.

O altă variantă luată în calcul, perceperea unei taxe pe tranzacţiile financiare, ar aduce încasări de 20 de miliarde de euro în Europa.

Una din consecinţele majore ale introducerii unei astfel de taxe ar fi delocalizarea tranzacţiilor bancare în alte regiuni, determinând o scădere substanţială a veniturilor centrelor financiare importante.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici