O treime dintre firmele din România au avut, în 2006-2008, activităţi inovative, mult sub media UE

O treime dintre firmele din România au avut, în perioada 2006-2008, activităţi inovative, mult sub media la nivelul UE, potrivit unei anchete statistice care arată că în cele 27 de state comunitare plus Norvegia şi Croaţia mai mult de jumătate dintre companii au realizat astfel de activităţi.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului O treime dintre firmele din România au avut, în 2006-2008, activităţi inovative, mult sub media UE

O treime dintre firmele din România au avut, în 2006-2008, activităţi inovative, mult sub media UE (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Rezultatele anchetei statistice comunitare de inovare (Community Innovation Survey - CIS2008) au arătat că, în perioada 2006-2008, mai mult de jumătate din numărul întreprinderilor din industrie şi servicii, din cele 27 de state membre UE, din statele Asociaţiei Economice a Liberului Schimb-AELS (Norvegia) şi din state candidate la UE (Croaţia) au întreprins activităţi inovative (51,6%). În România, întreprinderile cu activităţi inovative deţin o pondere de 33,3%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Analiza conţine un set de indicatori specifici referitori la activităţile inovative ale întreprinderilor şi furnizează pentru prima dată date despre inovaţiile cu beneficii pentru mediul înconjurător.

O treime (34,2%) din rândul întreprinderilor inovative de la nivel UE a cooperat cu alte întreprinderi, furnizori, clienţi, concurenţi, universităţi, institute de cercetare publice sau private, în perioada 2006-2008, pentru realizarea activităţilor inovative, iar restul (65,8%) au inovat folosind numai resurse proprii. În România, ponderea întreprinderilor inovative care au cooperat pentru realizarea activităţilor inovative a fost de numai 13,8%.

Una din nouă întreprinderi inovative europene a cooperat cu un partener european, în timp ce una din 22 de întreprinderi inovative româneşti a avut acelaşi tip de cooperare.

Ponderea întreprinderilor inovative româneşti care au realizat produse noi pentru întreprindere a fost de (55,5%) la acest indicator, conform sursei citate.

Aproape jumătate din întreprinderile inovative din UE (49,2%) şi peste jumătate din întreprinderile inovative româneşti (55,5%) au avut ca obiectiv principal pentru realizarea activităţilor inovative îmbunătăţirea calităţii bunurilor şi serviciilor.

În perioada de referinţă cele mai mari ponderi ale întreprinderilor care au desfăşurat activităţi inovative au fost înregistrate de Germania (79,9%), Luxemburg (64,7%), Belgia (58,1%) şi Portugalia (57,8%) iar cele mai mici ponderi inovative au fost în Polonia (27,9%), Ungaria (28,9%), Lituania (30,3%) şi Bulgaria (30,8%).

Campionii inovatorilor tehnologici, respectiv de produs şi de proces, au fost Germania (63,8%), Portugalia (50,1%), Belgia (47,9%) şi Estonia (47,9%). Cele mai mici ponderi au fost înregistrate de România (19,7%), Polonia (19,8%) şi Letonia (20,1%).

Cei mai mulţi inovatori non-tehnologici (de metode de organizare sau de marketing) au fost în Germania (69%), Luxemburg (54,6%), Cipru (48%), Republica Cehă (47%), iar cei mai puţini în Letonia (14,9%), Bulgaria (18,4%), Polonia (20,1%), Ungaria (21,9%). În România ponderea inovatorilor non-tehnologici a fost de 26,8%, sub media europeană, de 40,1%.

Unul dintre cei mai importanţi indicatori pentru măsurarea activităţilor inovative este cel referitor la noutatea inovaţiilor respectiv, întreprinderile care au implementat sau dezvoltat produse noi pentru întreprindere sau noi pentru piaţă. România a înregistrat o pondere ridicată a întreprinderilor inovative cu produse noi pentru întreprindere (55,6%), în timp ce la indicatorul întreprinderi cu produse noi pentru piaţă s-a înregistrat o pondere de doar 24,8%.

Cooperarea cu alţi parteneri în realizarea activităţilor inovative se referă la parteneriatele cu alte întreprinderi, universităţi sau institute de cercetare publice la nivel naţional sau internaţional. Cooperarea se poate realiza cu unul sau mai mulţi parteneri şi se referă la inovatorii tehnologici.

În perioada 2006-2008, ponderile cele mai mari ale inovării prin cooperare au fost obţinute de Danemarca (56,8%), Cipru (51,4%), Belgia (48,8%) şi Estonia (48,6%). Întreprinderile româneşti au înregistrat cea mai mică pondere a cooperării din UE-27, de numai 13,8%.

În nivelul Uniunii Europene, 11,2% din întreprinderile inovative au avut cooperare pentru inovare cu un partener dintr-un alt stat membru UE, din AELS sau un stat candidat, 3,2% cu un partener din SUA şi 1,8% cu un partener din India sau China. În România, 7,6% din întreprinderile inovative au cooperat cu un partener din alt stat membru UE, AELS sau stat candidat UE, 1,4% din întreprinderile inovative au cooperat cu SUA şi 0,8% cu India sau China.

Pentru realizarea activităţilor inovative întreprinderile efectuează cheltuieli pentru inovare. La nivelul Uniunii Europene, pentru realizarea activităţilor inovative, întreprinderile din statele membre vechi cheltuiesc mai mult pentru activităţi de cercetare-dezvoltare, în timp ce întreprinderile inovative din statele noi intrate în UE investesc în echipamente, utilaje, produse software, brevete, licenţe sau know-how.

Inovaţia în întreprinderi are la bază obiective importante, arată INS. Principalul obiectiv al întreprinderilor inovative în perioada 2006-2008, atât la nivel UE-27 cât şi în România, a fost îmbunătăţirea calităţii bunurilor şi serviciilor.

În perioada 2006-2008, întreprinderile din UE au implementat şi dezvoltat inovaţii cu beneficii asupra mediului înconjurător. Întreprinderile au introdus aceste inovaţii ca răspuns la necesitatea de aliniere la regulamentele existente de protecţia mediului, necesitatea de introducere a noi regulamente în domeniu, disponibilitatea la ajutoare guvernamentale sau alte facilităţi financiare pentru protecţia mediului, cerinţa pieţei prin intermediul clienţilor pentru inovaţii referitoare la protecţia mediului sau implementarea unor coduri de bune practici voluntare privind protecţia mediului în cadrul sectorului de activitate.

Cele mai multe inovaţii pentru reducerea costurilor cu materii prime utilizate s-au realizat în Germania (38,8%) şi Portugalia (37,8%). În România ponderea a fost de 31,3%. Inovaţii importante pentru reducerea consumului de energie pe unitatea de produs s-au implementat tot în Germania (46,4%) şi Portugalia (41,5%).

Germania şi Irlanda au implementat cele mai multe inovaţii pentru reducerea emisiilor de CO2 în întreprindere (38,5%, respectiv 33,1%). În România ponderea acestor inovaţii a fost de 22,7%. Statele cele mai interesate pentru realizarea unor inovaţii pentru înlocuirea materialelor cu substituenţi mai puţin poluanţi sau mai puţin periculoşi au fost Portugalia (41,3%) şi Irlanda (30,9%), în timp ce în întreprinderile româneşti acest tip de inovaţii s-a realizat de 21,1% din întreprinderi. Reducerea poluării solului, apei sau aerului a constituit activitatea inovativă cea mai importantă pentru Portugalia (46,2%) şi Germania (41,7%). În România această activitate a fost realizată de (31,5%) dintre întreprinderi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici