- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O triplă lovitură pentru aprovizionarea cu gaze naturale în Europa duce la creşterea preţurilor
Aprovizionarea cu gaze naturale a Europei a suferit o a treia lovitură în 48 de ore, ceea ce a dus la creşterea preţurilor cu 42% faţă de nivelul de la începutul săptămânii, scrie CNN.
Gigantul energetic italian ENI a anunţat miercuri că Gazprom, producătorul de stat de gaze din Rusia, îşi va reduce livrările cu 15%. Nu ştia care este motivul, a declarat un purtător de cuvânt al ENI pentru CNN Business.
Vestea vine în aceeaşi zi în care Gazprom a anunţat că va reduce fluxurile prin conducta sa Nord Stream 1 - o arteră majoră care aprovizionează Germania - pentru a doua oară în două zile, iar un important producător de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite a anunţat că nu va face livrări până în septembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Marţi, Gazprom a declarat că va reduce livrările de gaze prin Nord Stream 1 cu 40%, din cauza unor probleme tehnice. Apoi, miercuri, Gazprom a declarat că va reduce livrările cu încă o treime, până la 67 de milioane de metri cubi, începând de joi.
ENI a confirmat pentru CNN Business că nu primeşte niciun fel de gaz prin conducta Nord Stream 1.
Preţurile futures la gaze au urcat cu peste 20% miercuri după-amiază, ajungând la 120 de euro (125 de dolari) pe megawatt oră (MWh), potrivit datelor de la Intercontinental Exchange, deşi de atunci preţurile au scăzut uşor, ajungând să se tranzacţioneze în jurul valorii de 113 euro (117 dolari) pe MWh.
Robert Habeck, ministrul german al economiei, a declarat că decizia Gazprom a fost "politică" şi nu "justificată din punct de vedere tehnic". "Cum va afecta acest lucru piaţa europeană şi germană a gazelor naturale, va trebui să aşteptăm şi să vedem", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă, miercuri.
Europa a încercat să îşi reducă importurile de gaze naturale de când Rusia a invadat Ucraina, la sfârşitul lunii februarie. Şi-a stabilit obiectivul de a reduce consumul de gaz rusesc cu două treimi până la sfârşitul anului şi şi-a crescut rapid importurile de GNL ca înlocuitor.
Însă marele producător Freeport LNG a declarat marţi că îşi va închide instalaţia din Texas pentru 90 de zile, după un incendiu izbucnit săptămâna trecută, şi că va fi doar parţial operaţional până la sfârşitul acestui an. Anterior spusese că uzina va fi închisă pentru cel puţin trei săptămâni.
Compania furnizează aproximativ o cincime din cantitatea de GNL din lume.
În ultimele săptămâni, Gazprom a întrerupt livrările de gaze către Polonia, Bulgaria şi Finlanda, precum şi către companii energetice din Danemarca, Germania şi Ţările de Jos, din cauza refuzului acestora de a se conforma cererii sale de a fi plătite în ruble.
Dar unele dintre firmele europene, inclusiv ENI, au încercat să găsească o soluţie de rezolvare. Compania a declarat luna trecută că a început procesul de deschidere a două conturi la Gazprombank, unul în euro şi altul în ruble.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO