- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii care şi-au luat case fără scop comercial, între 2005 şi 2009, nu vor plăti TVA!
Persoanele fizice care au cumpărat în perioada 2005-2009 imobile noi sau terenuri construibile în scop personal nu vor plăti TVA, ideea lansată în ultimele fiind o "găselniţă" şi o încercare "jalnică" de deturna atenţia către beneficiarii de bună credinţă, potrivit şefului ANAF, Sorin Blejnar.
Oamenii care şi-au luat case fără scop comercial, între 2005 şi 2009, nu vor plăti TVA! (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Acţiunea ANAF nu este îndreptată împotriva acelor persoane fizice care au achiziţionat în calitate de cumpărători de bună credinţă imobile noi. Se îndreaptă către persoanele fizice care au acţionat în mod deliberat şi constant, vânzând imobile în scop comercial, fără a plăti TVA", a declarat Blejnar.
ANAF efectuează controale la persoanele fizice care au realizat tranzacţii imobiliare cu terenuri construibile şi construcţii noi, cu caracter de continuitate, fiind verificate 7.145 persoane, care au efectuat 85.442 tranzacţii, în perioada 2006 - 2008, cu o valoare totală de 14,88 miliarde lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Doi oameni au murit / BILD raportează 11 morți și 60-80 de răniți / Ce detalii se cunosc despre atacator
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
Blejnar a precizat că persoanele fizice care au achiziţionat construcţii noi în scop personal nu vor avea "în niciun caz" obligaţia să plătească 19% din valoarea tranzacţiei.
"Este un tertip pe care încearcă să-l folosească dezvoltatorii şi armata lor de avocaţi pe care i-au angajat să discrediteze acţiunea ANAFşi să mute problema la acele persoane fizice care au cumpărat imobile cu bună credinţă şi în scop personal. Resping cu hotărâre această încercare jalnică de deturnare", a continuat Blejnar.
ANAF precizează că persoanele fizice care au vândut terenuri construibile şi construcţii noi, cu caracter de continuitate, aveau obligaţia înregistrării în scopuri de TVA (în condiţiile prevăzute la art. 152 din Codul fiscal sau înainte de începerea activităţii economice conform prevederilor art. 153 din Codul fiscal) şi plăţii TVA la bugetul de stat aferentă livrărilor.
Blejnar a exclus, totodată, posbilitatea ca persoanele fizice care au cumpărat imobile sau terenuri construibile să fie chemate în garanţie în instanţă de către vânzători pentru a plăti 19% din valoarea tranzacţiei sau ca acestea să fie atrase în răspundere solidară de către ANAF dacă dezvotatorii nu plătesc TVA.
"Nu au cum (beneficiarii - n.r.) să fie chemaţi în instanţă pentru că există un contract de vânzare-cumpărare, iar prin acel contract s-a făcut transferul de proprietate. (...) Este o găselniţă tocmai pentru a distrage atenţia opiniei publice de la adevărata problemă, că aceşti dezvoltatori au omis să plătească TVA în mod deliberat, iar acum vor să transfere problema către beneficiari", a explicat Blejnar.
În ultimele zile, mai mulţi dezvoltatori imobiliari şi avocaţi au susţinut că, potrivit legii, ANAF ar putea atrage în răspundere solidară cumpărătorii în cazul în care vânzătorii vor fi în incapacitatea de a plăti TVA solicitată de ANAF, sau devoltatorii ar putea chema în garanţie în instanţe persoanele beneficiare.
"Ei au o altă problemă. Începând cu 1 ianuarie 2010 s-a introdus în Codul Fiscal o prevedere care le dă posibilitatea să vină la Fisc să prezinte documentele cu facturile cum că au plătit TVA şi ulterior să şi-o deducă. În loc să se folosească de acest lucru, ei încearcă să facă fiscalitate prin mass-media", a conchis Blejnar.
Persoanele fizice care efectuează tranzacţii imobiliare în scop personal sunt scutite de plata TVA, iar această facilitate a fost utilizată de numeroşi dezvoltatori care au înregistrat tranzacţiile în nume personal şi nu prin intermediul unor firme. Fiscul consideră însă că dovedirea unor acte de comerţ derulate de o persoană fizică implică automat că acesta este plătitor de TVA şi nu se mai poate aplica scutirea de taxă.
Începând cu 1 ianuarie 2010, persoanele fizice care au efectuat tranzacţii cu construcţii noi şi terenuri construibile în perioada 2005 - 2009, chiar dacă nu au fost înregistrate ca plătitori de TVA la momentul iniţierii construcţiilor, îşi pot deduce TVA aferentă cheltuielilor efectuate, în primul decont depus după înregistrare sau într-un decont ulterior, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul controlului organelor fiscale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO