- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.01.2018, 11:15)
- Departamentul Economic
Oamenii de afaceri anticipează pentru 2018 o creştere a PIB de 4 – 4,5%. La cât estimează că va ajunge cursul euro-leu
Oamenii de afaceri privesc cu un optimism temperat şi chiar cu îngrijorare evoluţia economică din 2018, în care inflaţia, deprecierea leului şi incertitudinile legate de cadrul fiscal sunt principalele griji ale mediul de business, arată barometrul semestrial privind perspectivele economiei Keysfin.
Urmărește
1178 afișări
Oamenii de afaceri anticipează pentru 2018 o creştere a PIB de 4 – 4,5%. La cât estimează că va ajunge cursul euro-leu
Potrivit rezultatelor barometrului, la care au răspuns peste 150 de oameni de afaceri din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc., economia României va continua să crească în 2018, însă avansul se va tempera semnificativ faţă de cel înregistrat în 2017. 54% dintre managerii chestionaţi de KeysFin au estimat o creştere a PIB-ului între 4- 4,5%, 23% au indicat un avans economic peste nivelul de 5 procente, în timp ce 7% consideră că PIB-ul va creşte cu mai puţin de 4%.
16% dintre oamenii de afaceri chestionaţi au evitat să răspundă, considerând că în prezent există prea multe incertitudini legate de evoluţiei economiei, mai ales în a doua parte a anului.
Faţă de barometrul de opinie din luna iunie 2017, experţii de la KeysFin remarcă creşterea gradului de incertitudine privind perspectivele economiei şi scăderea optimismului oamenilor de afaceri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
“Codul Fiscal reprezintă principala preocupare a mediului de business. Schimbările semnificative din ultima parte a anului trecut şi perspectivele unor noi modificări în acest domeniu ridică cele mai mari semne de întrebare. În condiţiile unui cadru fiscal instabil, mulţi dintre oamenii de afaceri şi-au amânat planurile de investiţii, de extindere a afacerilor, şi asta mai cu seamă că provocările de ordin fiscal sunt însoţite şi de perspectiva scumpirii semnificative a creditării în România”, au explicat analiştii de la KeysFin.
Incertitudinile legate de Codul Fiscal se află, astfel, în topul riscurilor pentru economie, fiind identificat de mai mult de 76% dintre respondenţi. Inflaţia (65%), evoluţia leului (53%), criza de pe piaţa forţei de muncă (51%) şi scumpirea creditării (38%) au fost menţionate, de asemenea, pe lista principalelor riscuri pentru economie.
Investitorii au mai menţionat la capitolul riscuri pentru economie ,,zgomotul” de pe scena politică şi o posibilă înrăutăţire a situaţiei economice mondiale.
Evoluţia economică pozitivă din primul semestru al anului ar urma să fie impulsionată în primul rând de consum. Întrebaţi care ar fi, în opinia lor, domeniile care vor performa în acest an, 72% dintre oamenii de afaceri au menţionat comerţul “Creşterile de salarii şi pensii vor influenţa semnificativ acest segment însă nu în aceeaşi măsură ca în 2017, având în vedere scumpirile preconizate de producători şi comercianţi pe fondul deprecierii monedei naţionale”, arată datele barometrului KeysFin.
În contextul creşterii consumului, mare parte dintre oamenii de afaceri (62%) se aşteaptă ca serviciile să înregistreze, de asemenea, un avans consistent. În topul domeniilor de activitate care vor performa în 2018, 34% dintre cei care şi-au exprimat opiniile au menţionat agricultura, iar 31% au indicat construcţiile. 29% dintre investitori au trecut pe listă turismul, 17% au indicat transporturile iar 12% sectorul IT.
Puseul inflaţionist din 2018 va fi influenţat, în mare măsură, de evoluţia monedei naţionale. Întrebaţi la ce cotaţie cred că va fi tranzacţionat euro în primul semestru, majoritatea investitorilor au indicat intervalul 4,7-4,75 lei.
După ce, în barometrul din luna iunie 2017, peste 69% dintre investitori vedeau moneda naţională peste pragul de 4,6 lei/euro, fapt confirmat de realitate, acum mai mult de 75% văd euro peste nivelul de 4,7 lei, începând din primăvara acestui an.
19% dintre investitorii chestionaţi de Keysfin văd euro în jurul pragul de 4,65 lei, iar 6% au evitat să se pronunţe, considerând că previziunile sunt greu de făcut, având în vedere evoluţia prea puţin predictibilă a cursului valutar.
Investitorii consideră, pe de altă parte, că aşteptările de creştere a inflaţiei peste estimări şi majorarea deficitelor ar putea determina BNR să continue să înăsprească politica monetară în acest an.
Banca Naţională a luat deja prima măsură. A crescut, zilele trecute, dobânda cheie la 2%. “Dincolo de evoluţia leului, accesul mai dificil la creditare, ca urmare a creşterii dobânzilor, ar putea influenţa semnificativ dinamica economiei, cu rezultate greu de anticipat în acest moment. Mulţi investitori cred că deprecierea leului şi dobânzilor în creştere vor scădea semnificativ apetitul investiţional în 2018. Vom avea un an plin de incertitudini”, au mai spus cei de la Keysfin.
O altă întrebare devenită standard în barometrul Keysfin a vizat măsurile pe care oamenii de afaceri le-ar considera importante pentru ca economia să-şi continue evoluţia pozitivă în 2018.
Cei mai mulţi investitori au vorbit despre predictibilitate, insistând pe existenţa unui cadru fiscal stabil.
Oamenii de afaceri au indicat totodată, în cadrul răspunsurilor trimiste KeysFin, şi necesitatea investiţiilor în infrastructură văzute drept primordiale pentru dezvoltarea investiţiilor, mai ales a celor greenfield.
Impulsionarea atragerii fondurilor europene, prin eliminarea birocraţiei, şi acordarea unor facilităţi investitorilor interesaţi să dezvolte afaceri cu impact pe orizontală şi care să creeze locuri de muncă s-au aflat, de asemenea, printre măsurile propuse de investitori.
“Amplificarea aversiunii investitorilor faţă de România din cauza incertitudinilor crescute privind politicile guvernamentale trebuie să se afle în prim-planul atenţiei autorităţilor”, spun cei de la KeysFin.
Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada 10 – 30 decembrie 2017, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe