- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii de afaceri şi patronatele: Creşterea TVA şi a cotei unice ar fi o catastrofă pentru economie
Creşterea TVA şi a cotei unice de impozitare ar conduce la majorarea preţurilor în toate domeniile economiei, la scăderea puterii de cumpărare, la inflaţie şi la creşterea şomajului, au declarat agenţiei MEDIAFAX oamenii de afaceri şi reprezentanţii patronatelor.
Oamenii de afaceri şi patronatele: Creşterea TVA şi a cotei unice ar fi o catastrofă pentru economie (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
"Toate cotele şi taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva să le suporte, dacă nu consumatorul final? Creşterea TVA şi a cotei unice va avea ca efect majorarea preţurilor şi, implicit, la scăderea vânzărilor, astfel că va creşte şomajul", spune Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks.
Premierul Emil Boc a declarat vineri că Guvernul are pregătit un pachet alternativ cu măsuri de reducere a deficitului bugetar pe care îl discută cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, evitând să precizeze dacă acest pachet include şi majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că Executivul vrea să adopte o OUG de creştere a taxelor, variantele fiind o majorare a TVA-ului de la 19 la 24% sau o creştere a cotei unice de până la 20%-22%.
Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, crede că majorarea TVA şi a cotei unice va face ca "toată lumea" să aibă de suferit.
"Puterea de cumpărare va scădea şi economia nu se va mai revigora niciodată. Mai degrabă s-ar aduna bani prin reducerea taxelor, şi nu prin majorarea lor. Dacă s-ar mări acum, ar fi o catastrofă pentru economie. Ar fi o frână pentru încercarea de relansare şi o nouă lovitură dată economiei", a adăugat Anastasiu.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentarã (FSI), Dragoş Frumosu, consideră că aceste măsuri ar putea diminua piaţa produselor alimentare cu până la 40%.
El a adăugat că efectele vor fi închiderea unei părţi importante din societăţile de profil, care va determina creşterea ratei şomajului.
De asemenea, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede că majorarea cotei unice şi a TVA ar putea face ca aproximativ 25% dintre firmele din domeniu să se închidă şi să crească preţurile.
"Efectul este simplu. Cu toate aceste măsuri, oamenii nu vor mai avea bani să cumpere, 25% dintre firme vor ceda şi şomajul şi preţurile vor creşte. Nu se va reuşi decât distrugerea firmelor care au reuşit să supravieţuiască până acum şi reducerea sumelor încasate la bugetul de stat", a afirmat Caruz.
El crede că, în contextul crizei economice, statul ar fi trebuit să vină cu măsuri care să încurajeze exporturile de produse alimentare.
Şi Romulus Dascălu, preşedintele federaţiei din domeniul băuturilor spirtoase, Garant, apreciază că majorarea taxelor va determina la o explozie a preţurilor.
"Va fi o inflaţie de circa 10% şi vor creşte preţurile la toate alimentele şi toate serviciile. Vor fi falimente, mai ales în rândul firmelor mici şi mijlocii", a spus Dascălu.
Preşedintele companiei de consultanţă hotelieră Peacock Hotels, Paul Mărşoiu, apreciază că şi în turism efectul va fi dramatic, dacă va creşte cota unică şi TVA.
"Mi-e teamă că vom asista la un regres şi mai dramatic decât am înregistrat până acum, în perioada crizei. Dacă va creşte fiscalitatea, cu siguranţă vor scădea salariile angajaţilor din domeniul hotelier. Totodată, preţurile vor creşte considerabil. În opinia mea, măsura propusă iniţial, de reducere a pensiilor şi a salariilor, ar fi avut efecte negative mai reduse şi pe durată mai scurtă decât creşterea fiscalităţii, care acoperă doar golurile şi nu dă posibilitatea unor dezvoltări în perspectivă", a adăugat Mărăşoiu.
El crede că un nivel mai ridicat al fiscalităţii nu va încuraja reluarea unor investiţii în turism în România, care oricum erau îngheţate din cauza crizei, şi va scădea interesul investitorilor străini în acest domeniu.
Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.
Decizia Curţii Constituţionale, care respinge articole din legile austerităţii, pune Guvernul în imposibilitatea de a aplica vreuna dintre măsurile prevăzute în respectivele acte normative, întrucât acestea se vor întoarce la Parlament pentru a fi puse în acord cu legea fundamentală.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20