- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Obsesia ungurilor: de ce traiul la ei în ţară este mai scump decât afară
Ungurii compară ori de câte ori au ocazia preţurile de pe plan local cu cele din afară, căutând neîncetat răspunsuri la întrebarea de ce viaţa lor este mai scumpă decât cea din alte ţări, mai bogate.
Obsesia ungurilor: de ce traiul la ei în ţară este mai scump decât afară
Inflaţia a crescut peste tot, însă creşterea preţurilor este diferită de la ţară la ţară, scrie Daily News Hungary.
Laszlo Mandity, care trăieşte în Germania de 7 ani, câştigă aproximativ 2.000 de euro pe lună. Plăteşte şi chirie, dar spune că chiar şi aşa, în vremurile actuale de criză, se descurcă fără a fi nevoit să-şi taie din costuri. Acesta se declară şocat de preţurile alimentelor din Ungaria. Preţul unui salam Pick l-a şocat îndeosebi. În timp ce în Germania acelaşi produs costă 2.254 de forinţi (5,81 euro), în Ungaria preţul acestuia este de 5.000 de forinţi (12,88 de euro).
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
În luna octombrie a anului trecut, Penzcentrum a scris că în timp ce preţul unui kilogram de Pick Wintersalami într-un magazin din Germania era de 6.800 de forinţi (17,25 euro), în Ungaria acesta costa 9.700 de forinţi (24,60 de euro). Diferenţa este uriaşă, mai ales că produsul este fabricat în Ungaria, deci în mod normal ar trebui să coste mai puţin pe plan local, potrivit Hungary Today.
Şi alte alimente costă mai puţin în Germania comparativ cu Ungaria, notează Daily News Hungary.
Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că inflaţia alimentară din Germania s-a situat la 20,7%, jumătate faţă de cea din Ungaria.
Eszter Kazinczi din Bavaria spune că şocant este că poate cumpăra produse alimentare tipic ungureşti la preţuri mai mici în Bavaria decât în Ungaria.
Kati Bene, care locuieşte în Italia, spune că resimte scumpirile, dar că situaţia nu este la fel de rea în Italia pe cât este în Ungaria. În Italia, de exemplu, unele dintre cele mai ieftine paste costă echivalentul a 277 de forinţi (0,71 de euro), în timp ce în magazinele din Ungaria acestea costă de două ori pe-atât.
Zsuzsi munceşte ca asistentă în Scoţia şi subliniază că protecţia socială este mai solidă în această ţară comparativ cu cea din Ungaria şi că există chiar mai multe oportunităţi de angajare acolo decât înainte.
În Mexic, preţurile alimentelor de bază sunt aproximativ similare cu cele din Ungaria, însă preţurile din restaurante sunt surprinzător de scăzute.
Există de asemenea diferenţe semnificative între preţurile alimentelor din Ungaria şi Polonia, cele din Ungaria fiind, în unele cazuri, cu 30-40% mai mari decât în Polonia. Experţii spun că aceasta se datorează faptului că productivitatea agriculturii maghiare este mai scăzută decât cea a marilor ţări europene.
TVA-ul este de asemenea mai ridicat în Ungaria.
Potrivit lui Balazs Sumegi, expert economic, sunt puţine şanse ca ungurii să plătească mai puţin pe mâncare în acest an. Din nefericire, spune acesta, oamenii va trebui să se obişnuiască cu faptul că preţurile din urmă cu un an nu vor reveni.
Jozsef Hornyak, analist Portfolio, arată că ungurii cheltuie o proporţie de două ori mai mare din venituri pe alimente comparativ cu locuitorii din ţările vest-europene dezvoltate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate