- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OCDE:Acordarea de stimulente este mai puțin distructivă pentru concurență decât controlul prețurilor
Acordarea de stimulente populației este mai puțin distructivă pentru competiție decât controlul prețurilor, a declarat Frederic Jenny, preşedintele Comitetului de Concurență al OCDE, adăugând că România a făcut progrese în sectorul concurenței în ultimii an
"Cred că un punct de plecare pentru a îmbunătăţi sistemul concurenţei este să te uiţi la toate reglementările în domeniu care deja există pentru a vedea dacă sunt strict necesare. Cele mai multe au un alt scop, nu unul economic. Dar poţi să le faci să aibă un scop economic. Acest lucru se poate face în mai multe feluri, de exemplu în domeniul controlului preţurilor, este mai bine să dai stimulente oamenilor decât să încerci să controlezi preţurile, astfel oamenii vor avea mai mulţi bani, pot cumpăra. Acordarea de stimulente este probabil mai puţin distructivă pentru competiţie decât să impui anumite preţuri", a declarat Jenny pentru MEDIAFAX, după o conferinţă organizată de Consiliul Concurenţei.
În opinia sa, legislaţia în domeniul concurenţei din România s-a schimbat foarte mult şi "în direcţia care trebuie".
"Au fost făcute îmbunătăţiri, care au extins numărul instrumentelor pe care autoritatea de competiţie le are la dispoziţie. Acestea permit Autorităţii să se mişte mai repede şi să elimine cazurile vechi, ceea ce va creşte gradul de eficienţă a autorităţii. Au fost făcute eforturi din partea Autorităţii pentru a interacţiona, pentru a avea un dialog cu alte instituţii ale guvernului. Aceste măsuri au făcut ca Autoritatea să fie mai puternică, mai activăm, mai flexibilă. Toate acestea cu bunele practici în domeniul concurenţei de la nivelul internaţional mă fac să spun că sunt impresionat de ceea ce s-a întâmplat în acest sector din România", a explicat oficialul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
El a arătat că pentru a avea un sistem al concurenţei eficient este nevoie de o relaţie bună a autorităţii de profil cu "restul lumii" şi de o funcţionare internă eficientă a instituţiei.
"Pentru cea din urmă este nevoie de o bună integrare dintre analizele economice şi cele legale, şi asta vine cu experienţa în timp. În ceea ce priveşte relaţia dintre Consiliul Concurenţei şi celelalte instituţii, cu restul lumii, este important să înţelegem că o legislaţie a competiţiei puternică esteabsolut necesară, dar nu suficientă pentru a aduce competiţie într-o economie. Dacă ai reglementări care împiedică intrarea pe anumite pieţe sau care limitează libertatea la anumite contracte, nici cea mai bună autoritate în domeniul nu poate face mai mult. Trebuie să ai politici de comerţ, de consum, de investiţii, care să favorizeze competiţia, să sprijine competiţia, şi pentru asta este foarte important ca autoritatea să colaboreze cu alte instituţii ale statului, cu mediul de afaceri, cu consumatorul, pentru ca toată lumea să se mişte în aceeaşi direcţie", a adăugat Jenny.
Consiliul Concurenţei a prezentat marţi raportul de activitate pe anul trecut, potrivit căruia, în 2010, autoritatea şi-a intensificat activitatea de depistare şi sancţionare a practicilor concurenţiale, prin majorarea numărului de investigaţii declanşate cu peste 60% faţă de 2009, finalizând un număr record de investigaţii, respectiv 18, faţă de opt în 2008 şi şase în 2009.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 23:17
-
astăzi, 22:59