OCDE: Economiile reglementate cresc mai încet, iar România are o economie foarte reglementată

Economiile reglementate au tendinţa de a creşte mai încet, iar România are o economie foarte reglementată, potrivit OCDE, organizaţie care împreună cu Consiliul Concurenţei lucrează la revizuirea legislaţiei din domeniul construcţiei de drumuri, transporturi şi procesarea alimentelor.

Urmărește
224 afișări
Imaginea articolului OCDE: Economiile reglementate cresc mai încet, iar România are o economie foarte reglementată

OCDE: Economiile reglementate cresc mai încet, iar România are o economie foarte reglementată (Imagine: Shutterstock)

"Economiile reglementate au tendinţa de a creşte mai încet. Unele reglementări nu au niciun scop, fiind introduse din motive politice, la presiunea unor grupuri de lobby. Nu este sarcina noastră de a spune Guvernului României care este obiectivul sau strategia sa, dar sunt modalităţi inteligente pentru a dezvolta alternative la reglementările care afectează piaţa. Cifrele privind România arată că este o economie foarte reglementată, mai reglementată decât multe alte ţări din OECD", a declarat John Davies, director divizia de concurenţă a Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE).

El a menţionat că OCDE va lansa recomandări privind reviziuirea legislaţiei în vederea eliminării efectelor negative asupra mediului concurenţial şi că speră ca România să implementeze aceste propuneri.

"În Grecia am analizat sectoare care acopereau o cincime din economie, un domeniu fiind transportul cu ambarcaţiuni pentru turişti. Existau foarte multe reglementări şi legi care priveau firme din acest domeniu, astfel că majoritatea aveau sediul social în Italia, iar Grecia nu primea beneficiile acestui sector deoarece era suprareglementat. Guvernul Greciei a fost de acord cu majoritatea propunerilor noastre şi în cele din urmă au implementat", a arătat oficialul OCDE.

Consiliul Concurenţei şi OCDE au încheiat un memorandum cu Guvernul privind revizuirea legislaţiei şi reglementărilor din 3 sectoare cheie ale economiei, respectiv construcţia de drumuri, transportul de marfă şi procesarea alimentelor.

"În prezent există un mecanism pentru a analiza impactului anticoncurenţial al proiectelor de lege, dar nu există un mecanism care să analizeze acest impact al legislaţiei în vigoare. Sectoarele aprobate de Guvern, la sugestia instituţiilor financiare internaţionale - Fondul Monetar Internaţional, Comisiei Europene- sunt construcţia de drumuri, transportul de marfă şi procesarea alimenteler. Vom veni cu un raport la sfârşitul anului viitor, urmând ca la începutul lui 2016 recomandările să fie implementate. În funcţie de cum merge proiectul ne gândim şi la o continuare. Grecia a implementat acest proiect şi deja a lansat a doua etapă şi de asemenea, sunt şi alte state membre OCDE care sunt interesate de analize similare", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

William Danvers, secretarul general adjunct al organizaţiei, a arătat că beneficiile după realizarea unui astfel de proiect se ridică la miliarde de euro, iar de acest lucru ar putea beneficia şi România.

"Reformele care întăresc concurenţa sunt mai eficiente decât reformele structurale. Intenţia este să identificăm practicile anticoncurenţiale pentru că uneori reglementările pot distorsiona concurenţa, pot să limiteze consumatorii să aleagă un produs. Procesul nu este uşor, deoarece de multe ori limitările concurenţei sunt ascunse în textele de lege. În Grecia am făcut o evaluare lansată în luna mai 2013 şi estimăm că beneficiile pentru consumatori s-au ridicat la 2,5 miliarde de euro pe an sau 2,5% din PIB. Cred că beneficiile pentru companii sunt şi mai mari", a precizat Danvers.

La rândul său, Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice a apreciat că reglementările care limitează accesul pe piaţă au impact negativ asupra numărului de firme, de angajaţi şi implicit asupra încasărilor la buget.

"Este nevoie de criterii minimale de exigenţă şi să se lase liberă activitatea economică, iar automat bugetul câştigă, iar acest lucru se reflectă în bunăstarea tuturor. Cele 3 domenii selectate sunt sectoare cheie, şi se va vedea un impact foarte mare mai ales pe partea de transporturi", a afirmat oficialul Finanţelor Publice.

Şi reprezentanţii investitorilor străini susţin proiectul, pe care îl consideră foarte important pentru mediul de afaceri.

"Acesta este un proiect foarte aşteptat de mediul de afaceri, mai ales că noi am cerut de multe ori întărirea calităţii studiilor de impact ale legislaţiei. Ne vom implica activ în acest proiect, care aduce o rigoare, aproape inexistentă la nivelul legislaţiei în prezent", a declarat Livia Zamfiropol, preşedintele Comitetului de Concurenţă şi Ajutor de stat în cadrul Camerei de Comerţ Americană în România-AmCham.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici