Organizaţia estimează că economia zonei euro va avansa cu 0,8% în acest an şi cu 1,1% anul viitor, se arată într-un raport publicat marţi de OCDE.
OCDE a atras atenţia asupra faptului că economia mondială va consemna o creştere modestă, iar rata şomajului se va menţine anul viitor peste nivelul înregistrat înaintea crizei economice, în contextul în care există riscuri importante privind volatilitatea financiară şi încrederea slabă a consumatorilor şi mediului de afaceri în economie.
De asemenea, OCDE avertizează asupra riscului intrării în deflaţie, în condiţiile în care rata inflaţiei în zona euro se va situa la 0,6% anul viitor.
Inflaţia din zona euro a fost de 0,4% în octombrie, faţă de 0,3% în septembrie, cu mult sub ţinta de puţin sub 2% stabilită de BCE.
În aceste condiţii, instituţiile europene trebuie să întreprindă o serie de reforme monetare, fiscale şi structurale, potrivit OCDE.
Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să extindă programul de achiziţii de active, pentru a include şi obligaţiuni guvernamentale, măsură luată anterior şi de alte bănci centrale, se arată în raport.
În ceea ce priveşte ţările din zona euro, acestea ar trebui să relaxeze politica fiscală, dacă acest lucru este posibil, şi să încurajeze competiţia.
Săptămâna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că banca centrală va lua toate măsurile necesare pentru a conduce la accelerarea inflaţiei.
La nivel global, OCDE estimează o creştere economică de 3,2% pentru acest an, de 3,9% pentru anul viitor şi de 4% pentru 2016, în timp ce produsul intern brut al Statelor Unite va creşte cu 2,2% în acest an şi cu 3,1% în 2015.