- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OCDE reduce perspectivele de creştere economică, dar vede un risc limitat de stagflaţie
Războiul din Ucraina a făcut ca perspectivele de creştere economică să fie mult mai sumbre, chiar dacă economia mondială ar trebui să evite un episod de stagflaţie în stilul anilor '70, a declarat miercuri OCDE, reducându-şi previziunile de creştere şi majorând estimările privind inflaţia.
OCDE reduce perspectivele de creştere economică, dar vede un risc limitat de stagflaţie
Economia mondială ar urma să crească cu 3% în acest an, mult mai puţin decât cele 4,5% preconizate atunci când Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi-a actualizat ultima dată previziunile, în decembrie.
Apoi, anul viitor, creşterea va încetini şi mai mult, ajungând la 2,8%, în scădere de la o previziune anterioară de 3,2%, a declarat forumul politic cu sediul la Paris în cea mai recentă ediţie a raportului Economic Outlook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Între timp, este puţin probabilă o ameliorare rapidă a creşterii preţurilor, inflaţia urmând să atingă un vârf de 8,5% în acest an în ţările OCDE, înainte de a scădea la 6,0% în 2023. Anterior, OCDE se aştepta ca inflaţia să atingă un vârf de 5% înainte de a se retrage treptat până la 3% în 2023.
În pofida creşterii mai scăzute şi a perspectivelor de inflaţie mai ridicate, OCDE a considerat că există un risc limitat de stagflaţie precum cea de la mijlocul anilor 1970, când şocul preţurilor petrolului a declanşat o inflaţie galopantă şi o creştere fulminantă a şomajului.
În special, economiile dezvoltate, care se bazează mult mai mult pe servicii decât în anii 1970, sunt mai puţin energofage în prezent, iar băncile centrale au mână mai liberă pentru a lupta împotriva inflaţiei, independent de guvernele mai preocupate de şomaj.
OCDE a declarat că a considerat că există motive întemeiate pentru eliminarea treptată a stimulentelor de politică monetară în ţările cu inflaţie ridicată, cum ar fi Statele Unite şi Europa de Est.
Pe măsură ce impulsul fiscal legat de pandemie expiră, economia americană aar putea creşte cu 2,5% în acest an, încetinind apoi la 1,2% în 2023 - mai puţin decât previziunile anterioare de creştere de 3,7% în 2022 şi 2,4% în 2023.
Economia Chinei, care a fost afectată de un nou val de blocaje COVID-19, este văzută în creştere cu 4,4% în acest an şi cu 4,9% anul viitor, în scădere faţă de 5,1% preconizat anterior în ambii ani.
Mai expusă la importurile de energie din Rusia şi la consecinţele războiului din Ucraina, economia zonei euro este văzută în creştere cu 2,6% în acest an şi cu 1,6% în 2023, în scădere faţă de previziunile de 4,3% şi, respectiv, 2,5%.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO