OCDE: Revenirea economiei mondiale încetineşte

Revenirea economiei mondiale încetineşte, în condiţiile în care economia SUA se relansează mai lent decât s-a anticipat, iar creşterea în statele emergente se temperează, apreciază Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului OCDE: Revenirea economiei mondiale încetineşte

OCDE: Revenirea economiei mondiale încetineşte (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

OCDE estimează că avansul economiei mondiale va încetini la 4,2% în 2011, de la 4,6% în acest an. În 2012, creşterea economică va reveni la 4,6%. În estimările anterioare, din luna mai, organizaţia indica o creştere de 4,6% pentru acest an şi de 4,5% în 2011, fără a avansa vreo proiecţie referitoare la 2012.

"Revenirea continuă, însă într-un ritm mai lent", a declarat economistul şef al OCDE, Pier Carlo Padoan.

El menţionează că dezvoltarea economiilor statelor membre ale OCDE se temperează în condiţiile în care guvernele şi-au mutat atenţia de la măsurile excepţionale de stimulare la reducerea deficitelor bugetare.

OECD avertizează că dezvoltarea economiei globale ar putea fi limitată, printre altele, de o posibilă criză a datoriilor suverane în Europa, declinul preţurilor locuinţelor în SUA şi Marea Britanie, de tensiunile de pe piaţa valutară şi creşterea neaşteptată a yieldurilor obligaţiunilor guvernamentale. Pe de altă parte, însă, riscurile deflaţioniste în majoritatea statelor, deşi prezente, sunt mici.

Organizaţia estimează că economia SUA, cea mai mare la nivel mondial, va avansa cu 2,7% în acest an, cu 2,2% în 2011 şi 3,1% în 2012. Prognozele din luna mai mizau pe o creştere de 3,2% în 2010 şi 2011.

OCDE apreciază, de asemenea, că economia Germaniei, cea mai mare din Europa, va reveni la nivelurile anterioare crizei în 2011, însă Berlinul trebuie să implementeze reforme pentru a obţine o creştere mai echilibrată.

Economia germană ar urma să urce cu 3,5% anul acesta şi cu 2,5% în 2011, datorită revenirii comerţului mondial şi creşterii cererii din partea populaţiei, în condiţiile în care veniturile vor avansa accentuat.

"O creştere mai echilibrată ar putea fi obţinută prin implementarea de reforme structurale care ar stimula cheltuielile interne de investiţii", notează OCDE.

Germania este acuzată că subminează stabilitatea financiară a partenerilor din zona euro prin politici care favorizează exportul în detrimentul cererii interne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici