- Home
- Economic
- (16.02.2021, 14:09)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Ochii pe mine!” Antreprenor şi investitor de top, despre gaura financiară a României din 2020-2021: „Economia de azi are nevoie de mult mai puţină muncă repetitivă la comandă. Este nevoie de valoare repede!”
- Sergiu Neguţ: „Industriile de tehnologie trebuie sprijinite ultra-rapid pentru că ele creează bogăţie pe toate direcţiile şi bogăţia aia se împrăştie la nivelul economiei”
- Sergiu Neguţ: „Fără o educaţie serioasă şi bună şi sustenabilă nu o să ne iasă. O să fim în continuare o naţie de oameni care aşteaptă ajutor din afară”
- Sergiu Neguţ: „Hai să facem afaceri profitabile, hai să facem afaceri bune care cresc repede şi să creştem acolo unde suntem buni!”
Urmărește
205 afișări
Cu Sergiu Neguţ, investitor şi consultant specializat în creşterea antreprenorială – invitat în prima parte a emisiunii „Ochii pe mine!” – analizăm care sunt soluţiile pentru a ne salva business-urile, într-o perioadă în care pandemia a schimbat total regulile jocului.
Dacă te numeri printre cei care se luptă să-şi ţină pe linia de plutire afacerea, invitatul lui Vlad Craioveanu îţi vorbeşte despre proiecte, planuri şi strategii de supravieţuire şi reinventare în business.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Sergiu Neguţ: „Hai să facem afaceri profitabile, hai să facem afaceri bune care cresc repede!”
Sergiu Neguţ recunoaşte că pandemia a produs nişte dezechilibre economice, pentru care – mai devreme sau mai târziu – vom ajunge să plătim tot noi. Cum vede întreaga situaţie economică, dar şi cea de pe piaţa de business, cu ochii vigilenţi ai antreprenorului?
„Începi să constaţi că se acumulează nişte dezechilibre. Începi să constaţi că deficitele astea care au fost în anul 2020 şi care o să fie şi în 2021, noi tot o să trebuiască să le plătim la un moment dat. Începi aşa să te gândeşti cam cum putem noi să facem treaba asta să fie aşa, mai suportabilă şi mai sustenabilă. Rămân cu răspunsul meu de antreprenor, adică hai să facem afaceri profitabile, hai să facem afaceri bune care cresc repede şi hai să creştem acolo unde suntem buni, adică la zonele de economie care sunt pe val.”
Sergiu Neguţ: „Sunt sectoare care trebuie strategic protejate în perioada asta”
Când vorbeşte despre un business de succes sau de antreprenoriat de top, Sergiu Neguţ se gândeşte înainte de toate la strategii. Aşadar, care este strategia de business în această perioadă, dar şi care sunt sectoarele pe care ar trebui să le protejăm strategic şi care ar putea da roade în contextul actual?
„Să sprijinim antreprenorii şi business-urile din sectoarele care sunt puternic afectate. Nu ne dorim o migraţie masivă a forţei de muncă către alte sectoare din două motive. Unul, nu avem neapărat capacitatea de absorbţie, iar dacă o avem o să distrugem iremediabil aceste sectoare pentru momentul în care am putea să ne întoarcem la ele. Mă refer evident la turism, mă refer la HoReCa etc. Sunt sectoare care trebuie strategic protejate în perioada asta. Asta e o zonă.
Mai este o zonă în care eu cred şi anume când vrei să te gândeşti la viitor trebuie să te concentrezi pe lucrurile la care te pricepi mult mai mult decât la alea la care nu te pricepi. Şi atunci începi să te uiţi la ce a devenit România super-competitivă în ultimii ani în raport cu alte ţări şi alea mi se pare că sunt sectoarele strategice care trebuie sprijinite. E clar că ţin acum de tehnologie – industriile de tehnologie ca atare trebuie sprijinite ultra-rapid pentru că ele creează bogăţie pe toate direcţiile şi bogăţia aia se împrăştie la nivelul economiei. (...) Trebuie să punem eforturile noastre de a sprijini fix pe domeniile alea care cresc foarte bine”, conchide Sergiu Neguţ.
Sergiu Neguţ: „Învăţământul are păcatul de a continua a fi foarte conservator”
Antreprenorul Sergiu Neguţ conchide însă că factorul principal în orice întreprinzi este educaţia. O educaţie despre care invitatul lui Vlad Craioveanu susţine că nu este, din păcate, deprinsă în şcolile noastre, încă extrem de conservatoare.
„Fără o educaţie serioasă şi bună şi sustenabilă nu o să ne iasă. O să fim în continuare o naţie de oameni care aşteaptă ajutor din afară. Şi cred că învăţământul are păcatul de a continua a fi foarte conservator şi pentru că noi, părinţii, suntem mult mai conservatori decât suntem noi ca oameni în orice domeniu al nostru.
Sergiu Neguţ, despre economia viitorului
Cum arată economia de astăzi comparativ cu cea de ieri? Cum va arăta economia viitorului? Care este diferenţa dintre creativitate şi inovaţie? Cum punem în practică – atenţie, nu doar la nivel declarativ! – orice iniţiativă, oricât ar fi de mică?
„Hai să ne uităm puţin la ce are nevoie economia de azi şi cum arată economia de azi diferit faţă de economia de ieri. Economia de azi are nevoie de mult mai puţină muncă repetitivă la comandă. Deci, abilitatea noastră de a memora şi de a face nişte lucruri aşa cum au fost ele prescrise ar trebui mai puţin scoase în faţă şi ar trebui împinsă cumva, de jos în sus, abilitatea noastră de a fi creativi, de a veni cu inovaţie, de a veni cu idei noi.
Ştii cum e diferenţa dintre creativitate şi inovaţie? Inovaţia se face, creativitatea se gândeşte. Orice abilitate a tinerilor, a copiilor de a face lucruri – nu doar de a le gândi – hai să facem o mică centrală eoliană în curtea şcolii, hai să facem o mică afacere de joacă în care să vindem sucuri – orice iniţiativă din asta în care înseamnă a face lucruri eu cred că trebuie puternic mobilizată la şcoală. Şi şcoala nu este pregătită să facă asta. Noi, ca părinţi, nu suntem pregătiţi să facem asta. Nici dascălii nu sunt pregătiţi.”
Sergiu Neguţ, despre buget şi deficit bugetar în pandemie: „Este foarte important să acumulăm deficitul cu cap!”
„Cred că ce facem în momentul ăsta este că acumulăm un deficit şi este foarte important să acumulăm deficitul ăsta cu cap. Bugetul ăsta de relansare înseamnă, de fapt, acumularea de datorii pentru viitor şi acumularea asta ar trebui să fie cvasi-integrală în investiţii, nu în consum.
Afară de bucăţica aia mică pe care o văd pentru a sprijini afacerile afectate, restul trebuie să fie pentru a sprijini afacerile să crească, pentru a crea un ecosistem care să permită banilor privaţi să acceleze mai accelereze mai repede acele zone în care ştim că suntem buni şi putem să creăm valoare repede.
Este nevoie să creăm valoare repede, valoarea pe care o pierdem din gaura asta financiară în care suntem în 2020 şi o să fim şi-n 2021 trebuie să fim în stare să o aducem înapoi în următorii 5 ani. Putem să facem treaba asta dacă punem banii în investiţii.”
Sergiu Neguţ, despre sfaturi miraculoase în antreprenoriat
Dacă te numeri printre cei care se gândesc să înceapă o afacere şi eşti curios ce sfat are Sergiu Neguţ pentru cei aflaţi la început de drum, în lumea antreprenoriatului, iată ce răspuns are pentru tine!
„Îmi e teamă că miracolele sunt alea care se fac din muncă în chestia asta. Ce mi se pare că trebuie făcut pentru orice antreprenor este: munceşte, pentru că este foarte mult de tras şi îţi trebuie multă perseverenţă, mult curaj şi multă răbdare”, susţine franc Sergiu Neguţ.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe