Oferta de vânzare a 15% din acţiunile Transelectrica se încheie până la finele lunii martie

Oferta secundară prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Transelectrica (TEL) va fi lansată la începutul lunii martie pentru ca subscrierea să se încheie înainte de sfârşitul lunii, a declarat miercuri Dan Weiler, director executiv al Diviziei corporate finance & investment banking din BCR.

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Oferta de vânzare a 15% din acţiunile Transelectrica se încheie până la finele lunii martie

Oferta de vânzare a 15% din acţiunile Transelectrica se încheie până la finele lunii martie (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax foto)

"Vrem să începem în prima jumătate a lunii martie, pentru ca să finalizăm până la sfârşitul lunii martie. Mai putem schimba câteva zile în plus (data de începere a oferte - n.r.), nu mai puţin", a spus Weiler.

Oferta secundară de vânzare a acţiunilor Transelectrica va fi intermediată de consorţiul format din Banca Comercială Română (BCR), Intercapital Invest şi Swiss Capital, de altfel singurul ofertant pentru această tranzacţie.

Directorul din BCR a adăugat că perioada de subscriere va fi de zece zile lucrătoare, iar consorţiul are în plan până la data lansării să organizeze turnee de prezentare la Londra şi în alte două oraşe din Europa.

"În România am avut întâlniri bilaterale cu SIF-urile, asset manageri, dar şi cu alţi investitori, precum Fondul Proprietatea", a mai spus Weiler.

Potrivit reprezentanţiilor consorţiului, data probabilă de lansare a ofertei este 5 martie, dar încă nu este fixată oficial.

Weiler a mai anunţat că prospectul de emisiune urmează să fie publicat în jurul datei de 1 martie, şi va cuprinde preţul şi mecanismul de formare a preţului, precum şi perioada exactă de subscriere.

"Se vorbeşte şi de discount, în ultimii ani nu s-a făcut nicio tranzacţie în Europa fără discount. Se vorbeşte la momentul actual (...) Discountul este foarte important, dar nu este singurul care garantează succesul unei oferte. Acesta (succesul -n.r.) depinde şi de performanţa companiei. Transelectrica atrage şi investitori de termen lung", a adăugat acesta.

Directorul general al Intercapital Invest, Răzvan Paşol, crede că un rol important îl au şi intermediarii, care propun soluţii şi un preţ care să fie acceptat atât de investitori, cât şi de vânzător.

Oferta va fi "cât mai transparentă posibil" şi va avea două tranşe de alocare, una pentru investitorii instituţionali şi una pentru micii investitori.

"Oferta Transelectrica este ca o platformă pentru ofertele care urmează. Este un test foarte important, ca un macaz care poate pune trenul privatizărilor pe o direcţie bună", a afirmat Weiler.

Marian Mache Gheorghiţă, director în direcţia financiară a Transelectrica, speră ca societatea să primească o parte din banii pe care statul îi va încasa pentru acţiunile pe care vrea să le vândă la companie, banii fiind necesari pentru investiţii.

"Sperăm să atragem şi ceva din ce va obţine statul din această vânzare (...) Pentru investiţii avem şi finanţare europeană şi apelăm şi la finanţare bancară", a afirmat el.

Investiţiile programate pentru dezvoltarea reţelelor se ridică la aproximativ 4 miliarde de lei (920 milioane euro) în intervalul 2010-2014.

Transelectrica a derulat investiţii de 482,3 milioane de lei în 2010, iar pentru 2011 suma alocată pentru astfel de cheltuieli a scăzut la 296,5 milioane de lei. Pentru 2012 investiţiile companiei se ridică la 247,7 milioane de lei, sumă care va urca la 417,5 milioane de lei în 2013, respectiv la 443 milioane de lei în 2014.

Compania a înregistrat pierderi de 63 milioane lei în al patrulea trimestru, dar a închis anul 2011 cu un profit net de 90,27 milioane lei (21,3 milioane de euro), de zece ori peste câştigul obţinut în 2010.

Titurile Transelectrica sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, iar cel mai recent preţ de tranzacţionare a fost de 17,78 lei/acţiune, în scădere cu 1,82% faţă de cotaţia de referinţă. Transelectrica are un capital social de 733 milioane lei, împărţit în 73,3 milioane de acţiuni cu valoare nominală de 10 lei. La cotaţia bursieră de la această oră, capitalizarea companiei se ridică la 1,3 miliarde lei (300 de milioane de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici