Oferta Electrica ar urma să înceapă pe 16 iunie, iar listarea este estimată pentru 3 iulie

Oferta publică iniţială prin care Electrica vrea să vândă 51% din acţiuni emise într-o majorare de capital ar urma să se deruleze în perioada 16 - 25 iunie, iar listarea companiei la bursele de la Bucureşti şi Londra este estimată pentru data de 3 iulie, au declarat surse pentru MEDIAFAX.

Urmărește
1074 afișări
Imaginea articolului Oferta Electrica ar urma să înceapă pe 16 iunie, iar listarea este estimată pentru 3 iulie

Oferta Electrica ar urma să înceapă pe 16 iunie, iar listarea este estimată pentru 3 iulie (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Cel mai recent şi cel mai probabil calendar este ca oferta să înceapă pe 16 iunie, să dureze până pe 25 iunie, iar listarea să se facă pe 3 iulie", au declarat sursele pentru MEDIAFAX.

Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi GDR-uri pe piaţa de la Londra. Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acţiunile companiei (177,18 milioane de titluri) către investitori privaţi. În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei.

"Zilele următoare va începe listarea Electrica, care sper să se facă şi la Londra şi la Bucureşti", a declarat marţi ministrul Economiei, Constantin Niţă, în cadrul conferinţei Energy Investors Summit.

Electrica urmează să fie listată atât la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi pe piaţa de la Londra. Listarea este programată pentru luna iunie, conform angajamentului luat de Guvern faţă de Fondul Monetar Internaţional.

Oferta este intermediată de consorţiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale şi Swiss Capital.

După listare se poate aplica un mecanism de stabilizare al preţului, dacă cotaţiile vor începe să scadă, prin care unii dintre brokerii din consorţiu vor cumpăra acţiuni Electrica sau GDR-uri cu o parte din banii atraşi în ofertă, pentru a opri scăderea. Pentru stabilizarea preţului brokerii respectivi vor avea la dispoziţie 4,75% din banii obţinuţi de Electrica în ofertă.

Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie că în urma transferului de acţiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.

Electrica a înregistrat în primul trimestru un profit net consolidat, excluzând participaţiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), uşor sub cel din aceeaşi perioadă din 2013, iar pe tot anul 2013 a obţinut un câştig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012.

Grupul Electrica a fost recent reorganizat, înainte de listarea companiei la bursă, iar, ca urmare a acestui proces, participaţiile minoritare ale grupului au fost transferate către o societate nou-înfiinţată în scopul administrării acestor active, la care statul este acţionar unic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici