- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.06.2014, 09:40)
- Stefan Musgociu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oferta Electrica începe luni, iar pe tranşa micilor investitori sunt disponibile 7% din acţiuni
Oferta publică iniţială prin care Electrica scoate la vânzare 51% din acţiuni va începe luni şi se va încheia pe 25 iunie, iar pe tranşa micilor investitori sunt disponibile 7% din acţiuni, în timp ce investitorilor mari de retail le sunt destinate 8% din titlurile din operaţiune.
Urmărește
1151 afișări
Oferta Electrica începe luni, iar pe tranşa micilor investitori sunt disponibile 7% din acţiuni (Imagine: Shutterstock)
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a afirmat miercuri că speră ca oferta să fie încheiată în jurul datei de 26 iunie, iar listarea efectivă să fie pe 3 iulie.
Mai multe surse au declarat recent pentru MEDIAFAX că oferta ar urma să se deruleze în perioada 16 - 25 iunie, iar listarea companiei la bursele de la Bucureşti şi Londra ar urma să fie în data de 3 iulie.
Oferta începe la preţuri cuprinse între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro. Preţul final de vânzare va fi stabilit în funcţie subscrierile de pe tranşa investitorilor instituţionali, care pot plasa ordinele la preţuri cuprinse oriunde în intervalul de preţ menţionat. Micii investitori vor putea cumpăra acţiunile la un preţ ceva mai mic, acestora urmând să le fie acordat şi un discount de 5% în funcţie de numărul de acţiuni subscrise şi de perioada în care plasează ordinele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la preţul minim depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).
Fără a fi luate în calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) şi 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).
Oferta Electrica este considerată încheiată cu succes dacă sunt subscrise minim toate acţiunile scoase la vânzare, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Raiffeisen Bank, unul dintre intermediarii ofertei.
Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acţiunile companiei (177,18 milioane de titluri) către investitori privaţi. În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei.
Pe segmentul micilor investitori, ordinul minim de subscriere este pentru 250 de acţiuni, iar maximul de 20.000 de titluri, iar acţiunile sunt subscrise la preţul maxim din ofertă, de 13,5 lei/titlu.
Tranşele investitorilor de retail (atât mari, cât şi mici) pot fi suplimentate cu 5%, de la 15% la 20% din acţiunile din ofertă dacă gradul de suprasubscrise va fi mai mare decât pe tranşa investitorilor instituţionali. Ministrul a explicat că micii investitori pot cumpăra între 250 şi 1.000 de acţiuni, garantat, iar după acest prag vor primi pro-rata în funcţie de gradul de subscriere.
Investitorii care vor subscrie în prima săptămână pentru mai mult de 1.000 acţiuni, dar mai puţin de 20.000 de titluri vor beneficia de un discount de 5% pentru acţiunile care depăşesc nivelul de 1.000 de titluri.
Acţiunile scoase la vânzare în ofertă de către Electrica pot fi cumpărate şi sub formă de certificate globale de depozit (GDR-uri), dar numai de investitorii mari de retail şi de investitorii instituţionali. Fiecare GDR cuprinde 4 acţiuni, iar aceste titluri vor fi tranzacţionate la bursa de la Londra.
Pe tranşa investitorilor mari de retail sunt disponibile 8% din titlurile din ofertă, iar ordinul minim de subscriere este pentru 20.001 de acţiuni sau 5.001 de GDR-uri. Ordinele sunt plasate şi pe această tranşă la preţul maxim din ofertă, de 13,5 lei/acţiune şi, respectiv, de 16,63 dolari/GDR.
Pe tranşa investitorilor instituţionali sunt disponibile 85% din acţiunile din ofertă, atât sub formă de acţiuni, cât şi ca GDR-uri. Pe acest segment nu există nicio limită privind volumul minim de titluri subscrise, iar investitorii pot plasa ordinele la orice preţ din intervalul 11 lei - 13,5 lei pentru acţiuni şi, respectiv, de 13,55 dolari - 16,63 dolari pentru GDR-uri.
Subscrierile se pot realiza în orice zi lucrătoare din perioada ofertei, în intervalul orar 9:00 - 17:00 (ora României), cu exceptia ultimei zile de derulare a operaţiunii, când programul este între orele 9:00 şi 13:00 (ora României).
Ordinele de subscriere pentru acţiuni pot fi plasate la orice unitate BRD şi Raiffeisen Bank, la sediul Swiss Capital sau la orice casă de brokeraj care încheie un acord cu consorţiul de intermediere.
Pe de altă parte, ordinele de subscriere pentru GDR-uri sunt acceptate numai prin membrii consorţiului. Oferta este intermediată de consorţiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale şi Swiss Capital.
Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie că în urma transferului de acţiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.
Electrica a înregistrat în primul trimestru un profit net consolidat, excluzând participaţiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), uşor sub cel din aceeaşi perioadă din 2013, iar pe tot anul 2013 a obţinut un câştig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012.
Grupul Electrica a fost recent reorganizat, înainte de listarea companiei la bursă, iar, ca urmare a acestui proces, participaţiile minoritare ale grupului au fost transferate către o societate nou-înfiinţată în scopul administrării acestor active, la care statul este acţionar unic.
Segmentul de distribuţie al Electrica este reprezentat de Electrica Distribuţie Muntenia Nord., Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi compania de servicii energetice Electrica Serv, şi este limitat din punct de vedere geografic la regiunile Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud.
Segmentul de distribuţie operează în baza unor contracte de concesiune pe termen lung acordate de Ministerul Economiei, valabile până în 2054 şi în baza unor licenţe emise de ANRE, valabile până în 2027, care au opţiune de reînnoire pentru încă 25 ani.
Electrica oferă, de asemenea, servicii de întreţinere şi reparaţii de echipamente şi alte servicii auxiliare reţelei sale de distribuţie şi, într-o măsură mai mică, unor terţe părţi prin intermediul filialei de servicii energetice Electrica Serv.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe