Oficial AIE: Lumea se află în „prima sa criză energetică cu adevărat globală"

Restrângerea pieţelor de gaze naturale lichefiate (GNL) la nivel mondial şi reducerea ofertei de către marii producători de petrol au plasat lumea în mijlocul "primei crize energetice cu adevărat globale", a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), conform Reuters.

Urmărește
645 afișări
Imaginea articolului Oficial AIE: Lumea se află în „prima sa criză energetică cu adevărat globală"

Oficial AIE: Lumea se află în „prima sa criză energetică cu adevărat globală"

Creşterea importurilor de GNL în Europa pe fondul crizei din Ucraina şi o potenţială revenire a apetitului chinezilor pentru acest combustibil vor înăspri piaţa, în condiţiile în care doar 20 de miliarde de metri cubi de noi capacităţi de GNL vor ajunge pe piaţă anul viitor, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, în cadrul Săptămânii Internaţionale a Energiei de la Singapore.

În acelaşi timp, recenta decizie a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a aliaţilor săi, cunoscută sub numele de OPEC+, de a reduce producţia cu 2 milioane de barili pe zi (bpd) este o decizie "riscantă" în condiţiile în care AIE prevede o creştere a cererii globale de petrol de aproape 2 milioane de bpd în acest an, a spus Birol.

"(Este) cu atât mai riscantă cu cât mai multe economii din întreaga lume sunt în pragul unei recesiuni, dacă este vorba de recesiunea globală... Am considerat această decizie cu adevărat nefericită", a spus el.

Dar Birol a mai spus că actuala criză energetică ar putea fi un punct de cotitură în istoria energiei pentru dezvoltarea surselor de energie curată şi pentru formarea unui sistem energetic durabil şi sigur.

"Securitatea energetică este motorul numărul unu (al tranziţiei energetice)", a spus Birol, deoarece ţările văd în tehnologiile energetice şi în sursele regenerabile o soluţie.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici