Oficial al Băncii Angliei: ”Criptomonedele ar putea provoca o criză asemănătoare celei din 2008”

Criptomonedele ar putea declanşa o criză financiară globală dacă nu sunt introduse reglementări stricte, a avertizat Viceguvernatorul adjunct al Băncii Angliei pentru stabilitate financiară, Jon Cunliffe, citat de CNBC.

Urmărește
3390 afișări
Imaginea articolului Oficial al Băncii Angliei: ”Criptomonedele ar putea provoca o criză asemănătoare celei din 2008”

Oficial al Băncii Angliei: ”Criptomonedele ar putea provoca o criză asemănătoare celei din 2008”

Într-un discurs ţinut miercuri, Cunliffe a comparat rata de creştere a pieţei criptomonedelor, de la 16 miliarde de dolari în urmă cu cinci ani la 2.300 de miliarde de dolari în prezent, cu cea a pieţei creditelor ipotecare subprime, de 1.200 de miliarde de dolari, din 2008.

"Atunci când ceva din sistemul financiar creşte foarte repede şi creşte într-un spaţiu în mare parte nereglementat, autorităţile de stabilitate financiară trebuie să ia aminte", a spus el.

Cunliffe a recunoscut că guvernele şi autorităţile de reglementare trebuie să fie atente să nu reacţioneze în mod exagerat sau să clasifice noile abordări ca fiind "periculoase" doar pentru că sunt diferite şi a remarcat, de asemenea, că tehnologiile cripto oferă perspective de "îmbunătăţiri radicale" în domeniul serviciilor financiare.

Cu toate acestea, el a susţinut că, deşi riscurile pentru stabilitatea financiară rămân limitate deocamdată, aplicaţiile actuale ale criptomonedelor reprezintă o preocupare pentru stabilitatea financiară, deoarece majoritatea "nu au o valoare intrinsecă şi sunt vulnerabile la corecţii majore ale preţurilor".

Bitcoin şi ethereum, cele mai mari două criptomonede, şi-au redus valoarea cu peste 30% la începutul acestui an, înainte de a-şi reveni, şi s-au dovedit extrem de volatile de la crearea lor. Preţurile sunt susceptibile la o varietate de factori declanşatori externi, de la comentariile directorului general al Tesla, Elon Musk, la măsurile de reglementare luate de guvernul chinez.

"Lumea cripto începe să se conecteze la sistemul financiar tradiţional şi asistăm la apariţia unor jucători cu efect de levier. Şi, foarte important, acest lucru se întâmplă într-un spaţiu în mare parte nereglementat", a spus Cunliffe.

Comentariile sale le reiau pe cele ale guvernatorului Băncii Angliei, Andrew Bailey, din luna mai, care a avertizat că investitorii în criptomonede ar trebui să fie pregătiţi să îşi piardă toţi banii din cauza lipsei de "valoare intrinsecă" a activelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici