Oficial Banca Mondială: Nu excludem repetarea situaţiei dificile de acum doi ani, vulnerabilitatea e ridicată

Reprezentantul special al Băncii Mondiale la UE, Sandor Sipos, a declarat marţi că există în continuare o vulnerabilitate ridicată a ţărilor europene în contextul actualei crize, adăugând că BM nu exclude repetarea situaţiei dificile de acum aproape doi ani.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Oficial Banca Mondială: Nu excludem repetarea situaţiei dificile de acum doi ani, vulnerabilitatea e ridicată

Oficial Banca Mondială: Nu excludem repetarea situaţiei dificile de acum doi ani, vulnerabilitatea e ridicată (Imagine: Mediafax Foto)

El a menţionat că în acest context toate ţările au adoptat măsuri dificile.

"Cred că avem suficiente informaţii pentru a şti că aceste măsuri pot funcţiona. Desigur, există nişte vulnerabilităţi importante în economie şi trebuie să fim foarte atenţi la ele", a explicat el.

Întrebat dacă BM are o evaluare privind impactul social al măsurilor luate şi al riscului ca proteste similare celor din Grecia să se repete, Sipos, fost ministru ungar, a spus că de fiecare data când sunt adoptate asemenea decizii se face şi o analiză.

"De câte ori ne implicăm în susţinerea unor reforme politice ale Guvernelor evaluăm foarte atent toate consecinţele, inclusiv pe cele sociale. Este o obligaţie impusă de board-ul BM, dar şi o practică foarte utilă", a spus el.

În legătură cu eventuale proteste, el a spus: "Nu vreau să comentez pe tema unor astfel de posibile scenarii. Dificultăţile sunt semnificative în multe ţări, iar în mod evident oamenii au opinii diferite despre ceea ce trebuie făcut. Noi vrem să ajutăm, acesta este rolul nostru dacă avem resurse şi noi sperăm că într-un cadru paşnic putem depăşi această criză".

El a adăugat că este dificil de prezis cât va mai dura actuala criză.

"Cred că ceea ce apare clar acum este că încă suntem vulnerabili şi trebuie să ne axăm pe îmbunătăţirea tuturor aspectelor - fiscale, macroeconomice - astfel încât să ajungem la o creştere sustenabilă", a menţionat oficialul BM.

Sipos consideră că cel mai important obiectiv îl reprezintă evitarea unei noi crize.

"Am avut o situaţie foarte rea. Dar ceea este important să acţionăm ca să nu avem o cădere dublă (o evoluţie în W), adică o repetiţie a ceea ce s-a întâmplat acum aproape doi ani. Noi nu credem că este foarte posibilă, dar nu putem exclude această variantă", a spus el.

Întrebat dacă ţările din estul Europei, care au avut o economie mai slabă decât cele din vest, nu au fost mai vulnerabile la această criză, el a răspuns că, practic, vulnerabilitatea este generală, în UE şi în lume.

"Dacă observaţi, cea mai puternică criză este în Grecia, care este parte dintre statele vechi membre UE, cu un nivel de venit relativ mare faţă de noile state membre. Ceea ce este interesant în această fază a crizei este că situaţia iniţială pe care au avut-o statele la începutul crizei, mă refer la situaţia de la ţară la ţară, contează acum foarte mult. Şi acum este important să reţinem că unele ţări nu au adoptat pachete de stimulare financiară, altele au făcut acest lucru, iar acum plătesc preţul.

Condiţiile iniţiale au fost diferite, răspunsul la criză a fost diferit, iar perspectivele sunt diferite acum. Astfel, trebuie să avem o soluţie adaptată fiecari ţări. Fiecare ţară trebuie să îşi rezolve situaţia fiindcă, într-adevăr, multe dintre măsuri necesită ajustări dure pe plan intern. De aceea este important să găsim mixul potrivit de politici", a mai spus el.

(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Bruxelles, Miruna Badea).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici