- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oficial BCE: Criza din zona euro s-a atenuat, dar nu s-a încheiat
Criza datoriilor din zona euro s-a atenuat în ultimele săptămâni, dar sunt necesare măsuri în continuare pentru a convinge pieţele că mecanismul european de combatere a acesteia este eficient, a declarat Athanasios Orphanides, membru în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE).
Membru în conducerea BCE: Criza din zona euro s-a atenuat, dar nu s-a încheiat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am asistat la o îmbunătăţire substanţială în ceea ce priveşte riscurile, comparativ cu luna noiembrie, în ţări precum Franţa, Belgia, Italia şi Spania", a afirmat Orphanides la o conferinţă în Cipru.
El a adăugat însă că problema nu a fost încă rezolvată, întrucât riscurile sunt mult mai mari faţă de acum doi ani.
Oficialul BCE consideră că un moment definitoriu a fost atunci când liderii europeni au abandonat conceptul de implicare a sectorului privat (private sector involvment-PSI) ca mijloc de compatere a crizelor datoriilor, acesta fiind acceptat doar în cazul Greciei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Orphanides, guvernator al băncii centrale a Ciprului, a susţinut în repetate rânduri că participarea creditorilor privaţi la susţinerea Greciei prin reevaluarea în scădere a obligaţiunilor a contribuit la efectul de contagiune în zona euro.
"Prin abandonarea conceptului PSI în decembrie am îmbunătăţit cadrul general", a spus oficialul BCE.
Orphanides a adăugat că planul de întărire a disciplinei bugetare în zona euro, aşa-numit-ul "compact fiscal" convenit în decembrie de liderii europeni, a fost un pas important pentru construirea unui mecanism de combatere a crizelor viitoare.
Un număr de 25 state ale Uniunii Europene, inclusiv România, dar fără Marea Britanie şi Cehia, au semnat, vineri, pactul fiscal european, care prevede în principal reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european.
Marea Britanie a decis să nu adopte pactul pentru că nu a obţinut o serie de concesii pentru sectorul financiar, iar Cehia nu a semnat documentul întrucât nu consideră că acesta aduce îmbunătăţiri substanţiale faţă de reglementările existente.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO