Oficial BCE: Ritmul creşterii economice în UE scade, nu este exclusă recesiunea tehnică

Ritmul creşterii economice în Uniunea Europeană este în scădere şi nu este exclus riscul ajungerii la recesiune tehnică, afirmă Isabel Schnabel, membră a Consiliului Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).

Urmărește
364 afișări
Imaginea articolului Oficial BCE: Ritmul creşterii economice în UE scade, nu este exclusă recesiunea tehnică

"În mod clar, economia zonei euro încetineşte. Unele dintre riscurile de scădere pe care le-am identificat în iunie se materializează acum. Indicatori precum încrederea consumatorilor şi a companiilor au continuat să scadă. Indicele de Achiziţii al Managerilor (PMI) a scăzut notabil, nu doar în sectorul producţiei, ci şi în servicii", afirmă Isabel Schnabel, membră a Consiliului Executiv al BCE, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, conform stenogramei declaraţiilor, postată pe site-ul BCE.

"Pe de altă parte, am avut un trimestru doi relativ bun, ceea ce arată că unele elemente de rezilienţă susţin creşterea economică. Unde este această rezilienţă? O sursă este revenirea cererii, mai ales în domeniul serviciilor, iar turismul este probabil în mod special puternic. Probabil că aceste tendinţe vor continua în trimestrul al treilea, dar s-ar putea eroda spre sfârşitul anului", precizează Isabel Schnabel.

Oficialul BCE notează că piaţa muncii este "foarte puternică", existând chiar deficit de angajaţi, ceea ce va susţine veniturile familiilor chiar şi în situaţia scăderii economice. "Şi avem politicile fiscale, care încearcă să compenseze, cel puţin parţial, declinul veniturilor reale ale familiilor", subliniază Isabel Schnabel.

"Cu toate acestea, există indicii puternice că ritmul creşterii economice va scădea şi nu aş exclude posibilitatea de a intra în recesiune tehnică, mai ales dacă vor fi perturbate în continuare resursele energetice din Rusia. Riscurile de scădere economică s-au accentuat şi din cauza noilor şocuri în reţelele de aprovizionare, cauzate de secetă şi de nivelul scăzut de apă pe râurile mari. Şi există eterogenitate în funcţie de ţări. Se pare că, dintre ţările mai mari din zona euro, Germania este lovită cel mai puternic", a atras atenţia Isabel Schnabel.

Întrebată cât de persistentă ar fi o eventuală recesiune în zona euro, Isabel Schnabel a răspuns: "În acest moment, nu observ indicii privind o recesiune prelungită şi profundă. Nici măcar nu este clar dacă va fi recesiune tehnică în zona euro, doar că nu aş exclude posibilitatea".

Isabel Schnabel a atras atenţia asupra riscurilor economice generate de inflaţie. "Nu aş exclude ca, pe termen scurt, inflaţia să continue creşterea. Dar orice proiecţie este în prezent marcată de o puternică incertitudine. Este foarte dificil să anticipez când va ajunge inflaţia la vârf. Proiecţiile privind inflaţia joacă un rol-cheie în politicile noastre monetare. Dar nu trebuie să ignorăm ce se întâmplă în acest moment. Am văzut că modelele noastre nu au fost foarte bune în proiectarea parcursului inflaţiei", a subliniat oficialul BCE.

Uniunea Europeană şi zona euro au înregistrat creşteri de doar 0,6% în trimestrul al doilea, comparativ cu trimestrul precedent, cifrele pentru uniunea monetară fiind sub estimările anunţate în luna iulie, conform datelor publicate miercuri de Oficiul UE pentru Statistici (Eurostat). "În trimestrul al doilea din 2022, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,6% atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană, comparativ cu trimestrul anterior", a transmis Eurostat. Cifrele pentru zona euro sunt sub estimarea de 0,7%, anunţată la sfârşitul lunii iulie, care se baza pe date incomplete în acel moment. "Comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 3,9% în zona euro şi cu 4,0% în Uniunea Europeană în al doilea trimestru din 2022 (...)", a subliniat Eurostat.

Inflaţia în zona euro a continuat să crească, atingând în iulie cota de 8,9%, în timp ce, la nivelul tuturor statelor din cadrul Uniunii Europene, rata inflaţiei este de 9,8%, conform datelor anunţate joi de Oficiul european pentru Statistici (Eurostat).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici