Oficial Fed: Programul BCE de suplimentare a lichidităţilor poate apropia SUA de creşterea dobânzilor

Programul Băncii Centrale Europene (BCE) de suplimentare a lichidităţilor cu 60 de miliarde de euro pe lună contribuie la redresarea economiei americane şi poate impulsiona prima creştere a dobânzilor din SUA după 2006, consideră preşedintele Rezervei Federale (Fed) din St. Louis, James Bullard.

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Oficial Fed: Programul BCE de suplimentare a lichidităţilor poate apropia SUA de creşterea dobânzilor

Oficial Fed: Programul BCE de suplimentare a lichidităţilor poate apropia SUA de creşterea dobânzilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Programul BCE a dus la scăderea randamentelor în SUA, ceea ce este bine pentru economia americană. În măsura în care va avea ca efect îmbunătăţirea datelor despre piaţa muncii, atunci va influenţa şi politica monetară în SUA", a spus Bullard la un briefing de presă susţinut după o dezbatere privind politica monetară la CityWeek în Londra, relatează MarketWatch.

Bullard nu este membru al comitetului de politică monetară al Fed, în acest an.

BCE a lansat în martie un program de suplimentare a lichidităţilor prin achiziţia de obligaţiuni guvernamentale în valoare de 50 de miliarde de euro şi titluri garantate prin active şi obligaţiuni acoperite de 10 miliarde de euro.

Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat că vede deja beneficiile programului, prin scăderea costurilor de finanţare ale companiilor şi persoanelor fizice şi creşterea atractivităţii proiectelor de investiţii.

Un indice privind intenţiile de achiziţii ale managerilor, calculat de Markit pentru luna martie, a confirmat marţi îmbunătăţirea perspectivelor economice în Europa.

"Programul BCE este un eveniment major pentru politica monetară globală. Cred că va fi la fel de eficient ca alte programe de suplimentare a lichidităţilor, precum cele din Marea Britanie şi Statele Unite", spus Bullard.

Până acum, programul BCE a contribuit la scăderea la minime record a costurilor de împrumut în marile economii ale lunii, dar şi la declinul randamentelor în SUA. Acest fapt, alături de scăderea cotaţiilor petrolului, constituie doi factori importanţi pentru economia americană, care indică o creştere solidă în trimestrul al doilea, a apreciat oficialul Fed.

"Aceşti factori oferă condiţiile pentru normalizarea politicii monetare a SUA în 2015. Dacă nu vom începe normalizarea politicii monetare acum, peste doi ani vom fi cu mult în urmă", a arătat Bullard.

Bullard se numără printre oficialii conservatori ai Fed, care susţin ca prima creştere a dobânzilor să aibă loc în luna iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici