Oficial, Rusiei îi merge şi bine
În 2021, Rosneft, companie controlată de stat, agrea cu partenerii din OPEC să reducă producţia astfel încât preţul barilului de petrol să nu scadă şi mai mult. În 12 luni, producţia a scăzut cu 6% faţă de 2020. Chiar şi aşa, în 2022, când face bilanţul financiar al anului precedent, Rosneft iese pe plus. Profitul companiei pe anul trecut a crescut de şase ori şi a ajuns la aproape 12 miliarde dolari sau 883 miliarde ruble.
La fel ca celelalte companii producătoare din alte zone ale lumii, Rosneft a avut de câştigat pe baza cererilor de combustibil tot mai crescute. 40% din petrolul extras şi vândut de Rusia este tranzacţionat de Rosneft.
Chiar dacă producţia a fost limitată pe baza înţelegerilor cu OPEC, directorul companiei, Igor Sechin, explică într-un comunicat că avantajul major a fost reprezentat de cel mai scăzut preţ de producţie din ultimii 5 ani: 2,7 $ pentru fiecare baril, o scădere de aproape 4 procente a acestui cost din 2016 şi până azi.
Rosneft a mai avut şi un alt avantaj. Preţul, la export, al barilului de petrol a crescut cu 60% în vreme ce rubla s-a devalorizat. Compania îşi plăteşte costurile în ruble, dar încasările de la export le face în dolari.
La nivel international, analiştii se aşteaptă ca 2022 să vină cu creşteri ale producţiei de petrol în toată lumea. Deci, veştile bun ear putea să tot curgă pentru Rosneft. Dar, cum ar arăta ele în lumina unor noi sancţiuni economice impuse Rusiei?