Poziţiile Parisului şi Berlinului „sunt în acord total”, dar ele nu constituie încă o soluţie europeană, a afirmat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble.
„Germania şi Franţa au o responsabilitate de coordonare în Europa, care nu înlocuieşte însă negocierile dintre cele 17 ţări membre ale zonei euro”, a adăugat ministrul, sugerând că discuţiile sunt blocate de opoziţia altor state din uniunea monetară.
Liderii din zona euro şi Uniunea Europeană se reunesc la sfârşitul acestei săptămâni la Bruxelles pentru a se pune de acord asupra remediilor crizei care afectează zona euro şi au promis decizii majore.
În cadrul pregătirilor, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a făcut miercuri seara o vizită inopinată la Frankfurt, pentru a se întâlni cu cancelarul german Angela Merkel şi cu mai mulţi înalţi oficiali europeni.
Într-o scrisoare adresată joi dimineaţă deputaţilor germani, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Steffen Kampeter a recunoscut că persistă diferenţele în anumite privinţe, în special în definirea exactă a rolului Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (EFSF) pe pieţele de obligaţiuni.
Potrivit unui document obţinut de Reuters, EFSF va putea cumpăra obligaţiuni de pe piaţa secundară în anumite condiţii, pentru a menţine sub control costurile de finanţare ale statelor din zona euro.
Documentul va fi discutat vineri de miniştrii Finanţelor din zona euro.