Oficiul Naţional pentru Produse Tradiţionale ar putea fi aprobat săptămâna viitoare

Guvernul ar putea aproba săptămâna viitoare înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Produse Tradiţionale şi Ecologice, instituţie care va ajuta fermierii să obţină protecţia alimentelor tradiţionale în Uniunea Europeană (UE).

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Oficiul Naţional pentru Produse Tradiţionale ar putea fi aprobat săptămâna viitoare

Oficiul Naţional pentru Produse Tradiţionale ar putea fi aprobat săptămâna viitoare (Imagine: Mediafax Foto)

"Sper ca săptămâna viitoare să trec în Guvern un proiect de ordonanţă pentru crearea Oficiului Naţional pentru Produse Tradiţionale şi Ecologice. (...) Am toate avizele şi ar trebui să intre pe ordinea de zi la Guvern săptămâna viitoare. După adoptarea ordonanţei va urma un ordin de ministru cu normele de organizare şi funcţionare a Oficiului", a declarat luni ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, la Bruxelles, la deschiderea unei expoziţii cu degustare de produse alimentare româneşti în holul Parlamentului European.

Oficiul va acorda consiliere producătorilor pentru obţinerea protecţiei produselor tradiţionale în UE şi se va ocupa şi de promovare în domeniu.

Cioloş a arătat că a cerut Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să elaboreze un set de norme pe baza cărora vor fi acordate derogări, astfel încât fermierii să poată produce alimente în mod tradiţional, cu respectarea normelor sanitare, şi să le vândă la nivel naţional.

"Am cerut ANSVSA să pregătească un ordin cu normele pe baza cărora se dau derogări privind procesarea acestor produse, respectând criteriile de tradiţionalitate. Se dau derogări, se aplică normele de igienă de procesare, dar se respectă criteriile de tradiţionalitate, şi atunci produsele acestea vor putea fi comercializate în mod organizat pe piaţa naţională, nu se va mai impune acea limitare de piaţă locală", a afirmat ministrul Agriculturii.

În ceea ce priveşte produsele ecologice, Cioloş a menţionat că în România ponderea culturilor ecologice este de circa 1%, fiind cultivate circa 145.000 de hectare cu culturi ecologice.

Întrebat despre interzicerea cultivării porumbului modificat genetic în România, Cioloş arătat că o eventuală decizie a Ministerului Mediului în acest sens va avea la bază argumente ştiinţifice, dar că deocamdată "nu comentează intenţii".

Ministrul a mai amintit luni despre intenţia de a crea posturi de ataşaţi agricoli, pentru început în 4-5 state membre UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici