Olaf Scholz şi Javier Milei îndeamnă la semnarea acordului de liber schimb UE-Mercosur

  • Liderii Germaniei şi Argentinei au făcut apel la o încheiere rapidă a unui acord comercial major între Uniunea Europeană şi Mercosur.
  • Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay fac parte din organizaţia economică sud-americană Mercosur.
  • Acordul este contestat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.
4769 afișări
Imaginea articolului Olaf Scholz şi Javier Milei îndeamnă la semnarea acordului de liber schimb UE-Mercosur

Olaf Scholz şi Javier Milei îndeamnă la semnarea acordului de liber schimb UE-Mercosur. Sursa foto: Mediafax Foto

Cancelarul Olaf Scholz l-a primit duminică la Berlin pe preşedintele Javier Milei pentru discuţii în cadrul cărora ambii lideri au discutat despre o cooperare economică mai strânsă în domeniul comerţului, al energiilor regenerabile şi al protecţiei mediului, informează Bloomberg.

Ei au discutat despre acordul de liber schimb dintre UE şi ţările Mercosur şi "au convenit că negocierile ar trebui finalizate rapid", a declarat purtătorul de cuvânt principal al lui Scholz, Steffen Hebestreit.

Opoziţia Franţei este un obstacol major în calea acordului UE-Mercosur, care ar crea o piaţă integrată de 780 de milioane de consumatori. Macron a susţinut că agricultorii europeni nu ar trebui să fie dezavantajaţi de acordul comercial planificat, insistând asupra faptului că concesiile de mediu obţinute de UE până în prezent nu au fost suficiente.

Obiecţiile preşedintelui francez sunt semnificative deoarece acordul, care ar fi cel mai mare acord comercial din istoria UE şi unul dintre cele mai mari pacte de liber schimb din lume, ar putea fi încheiat sub forma unui aşa-numit acord mixt, care acoperă competenţele atât ale UE, cât şi ale statelor membre. Acest lucru ar permite un veto francez şi ar necesita aprobarea celor 27 de parlamente naţionale şi a unora regionale.

Scholz şi Milei au discutat, de asemenea, despre obiectivul Argentinei de a adera la OCDE, o iniţiativă susţinută de guvernul german.

Cei doi lideri au vorbit şi despre planurile de reformă ale Argentinei şi despre impactul acestora asupra populaţiei. "Cancelarul a subliniat că, în opinia sa, compatibilitatea socială şi protecţia coeziunii sociale ar trebui să fie repere importante", a declarat Hebestreit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici