- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.08.2015, 16:19)
- Alina Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oltchim a avut pierderi de 9 milioane de lei în activitatea curentă şi profit de 2,3 mld.lei după anularea datoriilor
Oltchim a raportat la jumătatea anului un profit net, contabil, de 2,31 miliarde lei (518 milioane euro), după anularea unor datorii de 2,35 miliarde lei în baza planului de reorganizare, din activitatea curentă combinatul chimic având în primul semestru pierderi în scădere la 9,12 milioane lei.
Urmărește
387 afișări
Oltchim (Foto: Silviu Matei / Mediafax Foto)
Anularea datoriilor, în special a celor chirografari, a dus la un rezultat brut de 2,35 miliarde lei, arată Oltchim în raportul semestrial transmis Bursei. Compania notează de asemenea un impozit pe profit de 32,3 milioane lei ca rmare a înregistrării de venituri din anularea de datorii şi o pierdere de 9,12 milioane lei din activitatea curentă, rezultând un profit net de 2,31 miliarde lei.
"Pierderea totală din activitatea curentă s-a redus în doi ani cu 138 milioane lei, de la -147 milioane lei la -9 milioane lei în prima jumătate a acestui an. EBITDA s-a îmbunătăţit cu 90,1 milioane lei, de la -65,7 milioane lei în primul semestru din 2013 la plus 24,4 milioane lei în semestrul I 2015", arată compania.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Cifra de afaceri a crescut cu 35% faţă de jumătatea anului trecut, la 364 milioane lei.
"Acestea sunt cele mai bune rezultate economico-financiare din activitatea curentă înregistrate de Oltchim în ultimii patru ani (...) Rezultatele economice obţinute de Oltchim SA în semestrul I din 2015 au fost posibile prin implementarea unui plan de măsuri care au vizat recâştigarea încrederii clienţilor majoritari externi (valoarea exportului reprezintă 74% din cifra de afaceri), o mai bună utilizare a resurselor financiare şi eliminarrea tuturor cheltuielilor care nu sunt strâns legate de activitatea de producţie", se arată în comunicatul transmis de Oltchim joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Planul de reorganizare, aprobat în aprilie, a prevăzut pentru creditorii bugetari, dintre care cel mai mare este Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), recuperarea a doar 19% din suma datorată de Oltchim.
Creditorii garantaţi, printre care BCR, grupul Electrica şi Banca Transilvania, au rămas prin reorganizare cu trei sferturi din creanţe. În plus, creditorii garantaţi şi bugetari au primit şi opţiunea de a converti creanţele în acţiuni la companie.
Totodată, planul a inclus ştergerea aproape integrală a datoriilor către creditorii chirografari, în rândul cărora se află şi furnizorii Oltchim de materii prime.
Potrivit comunicatului, în ultimele 18 luni Oltchim a achitat lunar drepturile salariale aferente unei luni (avans, lichidare, tichete de masă) pentru toţi salariaţii. "În acelaşi timp, personalul disponibilizat, în contul salariilor compensatorii, a încasat lunar în aprilie şi mai suma de 531 lei, iar începând cu luna iunie 1.000 lei lunar", potrivit sursei citate.
Oltchim are circa 2.200 salariaţi.
Valoarea totală a investiţiilor realizate în primul semestru al anului 2015 este de aproximativ 6,1 milioane lei, din surse proprii.
Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.
Statul a încercat în mai multe rânduri privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din 15 decembrie, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.
Combinatul este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%.
Citeşte şi: O compania chineză de petrochimie vrea să cumpere Oltchim şi să exploateze ţiţei în România
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe