Oltchim va porni la finele lunii prima instalaţie petrochimică de pe platforma rafinăriei Arpechim

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) va porni la finele lunii mai prima instalaţie de pe platforma petrochimică a rafinăriei Apechim, achiziţionată de la OMV Petrom (SNP) la începutul anului trecut.

Urmărește
24 afișări

"Prin punerea în funcţiune a acestei instalaţii vom reuşi să securizăm o parte din alimentarea cu materii prime a Oltchim, şi anume aprovizionarea cu propilenă pentru propenoxid şi oxo-alcooli, precum şi aprovizionarea cu propan, care va fi folosit ca materie primă pentru instalaţia de piroliză. Acesta este doar un prim pas către repornirea întregii divizii de petrochimie de pe platforma Arpechim, pe care sperăm să o putem realiza în curând", a declarat, într-un comunicat, directorul general al Oltchim, Constantin Roibu.

Din 19 mai, Oltchim a pus în funcţiune rampele de descărcare a materiilor prime şi sistemul de faclă din complexului petrochimic Piteşti, operaţiune în urma căreia Oltchim va produce anual 56.000 tone de propilenă şi propan.

"Integrarea Oltchim cu sursele de materii prime, printre care se numără şi platforma de la Arpechim Piteşti, este esenţială pentru profitabilitatea şi dezvoltarea acestui mare combinat", a spus Roibu.

Rafinăria Arpechim, aflată în proprietatea OMV Petrom, are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.

OMV Petrom va închide, în următoarele luni, definitiv rafinăria Arpechim Piteşti şi o va transforma în depozit de ţiţei şi produse petroliere. Compania petrolieră a luat această decizie deoarece nu a găsit un cumpărător "credibil" care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei.

După ce OMV Petrom a anunţat că va închide Arpechim, Guvernul a iniţiat discuţii cu compania petrolieră pentru repornirea rafinăriei. Pe de altă parte, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Victor Vlad Cazana, a declarat, în luna aprilie, că speră într-o tranzacţionare "în termeni acceptabili" a rafinăriei către Oltchim

Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Acţiunile Oltchim se tranzacţionează luni la Bursa de Valori Bucureşti la preţul de 0,7225 lei pe unitate, în creştere cu 14,86% faţă de referinţă. Combinatul chimic are o capitalizare de 215,8 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici