- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oltchim vrea să cumpere de la Petrom instalaţii petrochimice şi să facă un alt plan de restructurare
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) vrea să facă un alt plan de restructurare şi cere acţionarului majoritar, reprezentat de Ministerul Economiei, aprobarea achiziţiei de la OMV Petrom (SNP) a instalaţilor de oxigen-azot aflate în localitatea Badru, judeţul Argeş.
Elaborarea unui nou plan de restructurare a Oltchim este justificată de întârzierea punerii în aplicare a planului actual de eficientizare, precum şi de "deteriorarea continuă" a situaţiei economice a combinatului, se arată într-un comunicat al companiei transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
De asemenea, Oltchim vrea să încheie un contract pentru 15 ani privind achiziţia de gaze industriale de la firma Linde Gas România, subsidiară a grupului german Linde, cu activităţi în sectorul gazelor industriale şi ingineriei.
Alte puncte pe ordinea de zi vizează aprobarea propunerii ca preşedintele Consiliului de Administraţie să nu poată ocupa şi funcţia de director general, precum şi elaborarea unui plan alternativ de dezvoltare a Oltchim fără integrarea activelor de petrochimie de la Arpechim. Aceste propuneri aparţin acţionarului majoritar PCC SE, un contestatar al conducerii combinarului şi al planurilor de integrare a Arpechim în combinatul din Râmnicu-Vâlcea.
De asemenea, PCC SE cere din nou revocarea din funcţie a directorului general al Oltchim, Constantin Roibu, şi încetarea vânzărilor de produse prin firme intermediare şi către clienţi din paradisuri fiscale precum Cipru, Elveţia, Insulele Cayman, fără aprobarea AGA.
Propunerile vor fi discutate în AGA programată pentru 28 aprilie.
Oltchim a cumpărat în ianuarie 2010 de la OMV Petrom partea de petrochimie din rafinăria Arpechim, de care are nevoie pentru aprovizionarea cu materii prime.
Autorităţile au anunţat că negociază cu OMV Petrom vânzarea părţii de rafinare din Arpechim către Oltchim, pentru a putea furniza materiile prime necesare instalaţiior petrochimice.
OMV Petrom a decis însă să închidă defintiv rafinăria Arpechim Piteşti, deoarece nu a considerat fezabilă opţiunea vânzării, în contextul în care nu a găsit un cumpărător credibil, care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei.
Pe de altă parte, nici Ministerul Economiei, nici Oltchim, nu dispun de fonduri pentru preluarea rafinăriei Arpechim, potrivit declaraţiilor oficialilor din Ministerul Economiei.
La finele lunii martie, Roibu a declarat că Oltchim ar putea cumpăra rafinăria Arpechim.
Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone pe an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic. Rafinăria Arpechim a funcţionat anul trecut numai trei luni, din raţiuni economice
Acţiunile Oltchim se tranzacţionează vineri la BVB la preţul de 0,48 lei pe unitate, în creştere cu 2,04%. Combinatul are o capitalizare de 164,6 milioane de lei.
Ministerul Economiei are 54,79% din acţiunile Oltchim, iar firma germană PCC SE deţine 12,15% din capital. Diferenţa de 33,05% din acţiuni aparţine mai multor acţionari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO