- Home
- Economic
- NEW YORK, (07.02.2014, 10:08)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Olteanu: BNR a încheiat ciclul de reducere a dobânzii de politică monetară
Banca Naţională a României (BNR) nu va mai reduce dobânda de politică monetară, nivelul de 3,5% stabilit marţi urmând să fie menţinut pentru o perioadă destul de lungă, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu într-un interviu acordat Wall Street Journal (WSJ).
Urmărește
244 afișări
Olteanu: BNR a încheiat ciclul de reducere a dobânzii de politică monetară (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Am încheiat ciclul de relaxare. Având în vedere situaţia actuală, locală şi internaţională, ne aşteptăm să rămânem la acest nivel pentru o perioadă destul de lungă", a afirmat Olteanu la New York, potrivit WSJ.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus marţi dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric. Este cea de-a şasea scădere a dobânzii de la începutul anului trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Pieţele emergente din întreaga lume sunt afectate de retrageri masive de capital, după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a redus programul de injecţii de lichiditate prin preluarea de obligaţiuni. Mai multe state emergente, printre care şi Turcia, au fost nevoite să majoreze dobânzile în ultimele săptămâni pentru a stopa deprecierile monedelor naţionale şi pentru a opri ieşirile de capital.
Olteanu a afirmat, în interviul acordat WSJ, că turbulenţele de pe pieţele emergente i-ar putea determina pe investitori să retragă capital şi din România.
El a explicat totodată că nivelul scăzut al inflaţiei din România oferă băncii centrale spaţiu de manevră pentru relaxarea politicii monetare.
Rata inflaţiei a fost anul trecut de 1,55%, atingând un minim istoric.
România a înregistrat în decembrie o inflaţie anuală de 1,3%, iar Olteanu a afirmat, potrivit WSJ, că rata de creştere a preţurilor de consum se va menţine între 1,5% şi 3,5% timp de cel puţin doi ani.
BNR a urcat prognoza de inflaţie pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, iar pentru finele anului viitor a anunţat o prognoză de inflaţie de 3,2%.
Leul s-a depreciat cu 1% în acest an faţă de dolar, în timp ce alte monede emergente au înregistrat declinuri mai abrupte, notează WSJ. Forintul unguresc a scăzut cu 4,5% de la începutul anului în raport cu moneda americană.
Olteanu a spus că România ar putea fi afectată de efecte de revărsare a situaţiei externe, în contextul vânzărilor de active emergente de către investitori care caută pieţe cu un grad ridicat de siguranţă, precum titlurile de Trezorerie SUA sau yenul japonez.
"Suntem îngrijoraţi că emoţiile ar putea cauza unele retrageri de pe piaţa titlurilor de stat şi de pe bursă. Dar credem că stabilitatea îi va aduce înapoi (pe investitori - n.r.), chiar dacă vor pleca", a explicat viceguvernatorul BNR.
Totodată, Olteanu a precizat că BNR intenţionează să continue relaxarea rezervelor minime obligatorii pentru bănci, chiar dacă a încheiat ciclul de reducere a dobânzii.
"Vrem să le aducem mai jos (...) pentru a încuraja creditarea, în vederea stimulării economiei", a arătat oficialul.
BNR a menţinut marţi rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei la 12%, respectiv la 18% pentru pasivele în valută. La începutul lunii ianuarie, banca centrală a redus rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75%, precum şi rata rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi rata rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe