„Legat de schimbarea ofertelor de creditare ale băncilor, care a fost criticată, nu numai că nu voi nega caracterul prociclic al băncilor, voi spune că este chiar normal. (…) Evoluția mai dezirabilă ar fi aceea a companiilor de a se încadra în condițiile băncilor mai degrabă decât a băncilor de a-şi relaxa condițiile”, a spus Olteanu, în cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.
El consideră că în trecut ofertele de credite ale băncilor au fost înăsprite, dar, concomitent, nici economia reală nu a mai avut capacitatea de a lansa proiecte bancabile.
În ceea ce priveşte imaginea „de inamic” a băncilor după aprobarea OUG 50/2010, Olteanu consideră că instituțiile de credit au resurse pentru a-şi susține brand-ul.
„În toamna anului 2009, am organizat o dezbatere, la care au participat atât băncile, cât şi autoritățile de reglementare din domeniul protecției consumatorilor (…). Rolul nostru a fost acela de a sfătui autoritățile publice să nu impună măsuri exagerate, pentru că o revenire ulterioară asupra unor asemenea măsuri ar fi produs mai multe efecte negative. Nu s-a urmat punctul nostru de vedere, iar legislația a fost extrem de dură”, a spus oficialul BNR.
El a menţionat că modul în care băncile au făcut lobby privind OUG 50/2010 este un exemplu de urmat, întrucât discuțiile în care şi-au susținut punctele de vedere au fost publice.
„Reiterez, cred că s-ar fi creat mai puține tensiuni publice dacă procesul de consultare s-ar fi făcut înainte de adoptarea reglementărilor şi nu după. Băncile au resurse să-şi susţină brand-ul”, a concluzionat Olteanu.