- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.11.2013, 12:46)
- Raluca Ghinea
Olteanu, BNR: Legislaţia privind insolvenţa nu se poate aplica băncilor. Este nevoie de un mecanism UE
Legislaţia privind insolvenţa companiilor nu se va putea aplica şi falimentelor bancare, un domeniu care trebuie gestionat diferit, printr-un mecanism comun european, potrivit viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu.
Urmărește
134 afișări
Olteanu, BNR: Legislaţia privind insolvenţa nu se poate aplica băncilor. Este nevoie de un mecanism UE (Imagine: Publimedia)
"În ceea ce priveşte rezoluţia bancară, două lucruri sunt importante: orice am învăţat, orice am practicat şi aplicat în realitate nu mai sunt valabile astăzi. Când discutam cu colegii despre viitorul Cod al Insolvenţei, despre capitolul falimentelor bancare, spuneam că probabil acesta nu se va mai aplica. Eu personal, cel puţin, nu simt că o să vedem falimente normale şi legea normală nu se va aplica asupra falimentelor băncilor în viitor, pentru că sistemul care prinde formă în urma crizei ne-a arătat că externalităţile negative sunt atât de copleşitoare încât rezoluţia bancară trebuie gestionată diferit", a declarat Olteanu la un seminar organizat de banca centrală.
El a arătat că toate băncile centrale din statele europene au fost provocate să lucreze la înfiinţarea unui nou mecanism de rezoluţie bancară.
"Cu toţii am muncit foarte mult pentru a proiecta noul cadru european de rezoluţie bancară, un cadru temporar. Cel puţin în directiva rezoluţiei bancare eu spun de tranziţie pentru că ne aşteptăm cu toţii să fie aplicat un nou mecanism de rezoluţie valabil în toată Europa. Se crede că mecanismul este necesar, noi credem în acest mecanism la BNR şi credem că uniunea bancară este un pas evident şi necesar, dar şi că un mecanism comun de rezoluţie este parte integrantă a acestei uniuni bancare şi el trebuie implementat şi convenit de cât mai multe ţări UE", a spus Olteanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
Viceguvernatorul a precizat că se referă la statele care nu fac parte din uniunea monetară, întrucât restul nu mai au libertatea de a alege să nu aplice mecanismul.
El a menţionat totodată că există mai multe nivele de reglementări, respectiv cele naţionale, directiva rezoluţiei bancare, pe care băncile centrale speră s-o implementeze cât mai curând, precum şi participarea acestora la procesul proiectării unui mecanism integrat.
"Totul se întâmplă în paralel, în simultan şi în momente în care am putea fi forţaţi să implementăm acest mecanism, nu doar să-l discutăm. Sunt vremuri relativ grele în care tu trebuie să proiectezi legi fără să le încerci, legi scrise în weekend şi implementate imediat, tot în weekend", a conchis Olteanu.
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe