- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Omul de afaceri Ovidiu Tender se extinde în Africa
Ovidiu Tender, proprietarul unui grup de firme specializat în diverse sectoare, şi-a extins activităţile pe continentul african, unde vizează în principal explorarea şi exploatarea resurselor, dar şi serviciile pentru industria extractivă sau sectorul construcţiilor.
"Africa este viitorul", a afirmat omul de afaceri, care a adus drept principale argumente deficitul de resurse la nivel mondial şi insuficientele explorări derulate pe acest continent, dar şi potenţialul ridicat de creştere a populaţiei locale şi implicit a numărului de consumatori.
Principalele operaţiuni sunt derulate în Senegal, dar omul de afaceri este interesat şi de alte state africane, printre care Guineea-Bissau, Coasta de Fildeş, Republica Capului Verde, Ghana sau Burkina Faso.
"În Senegal avem patru exploatări miniere, concesionate de la stat, pe o perioadă de 42 de ani, care totalizează aproape 10.000 de kilometri pătraţi", a declarat Tender pentru MEDIAFAX. Proiectul este gestionat de un consorţiu din care fac parte Tender SA, Prospecţiuni şi Tender Africa.
Perimetrele concesionate sunt de metale grele, metale rare, aur şi minerale asociate şi cupru, iar primele informaţii legate de exploatarea propriu-zisă vor fi disponibile anul viitor.
Tender a spus că a fondat împreună cu omul de afaceri Frank Timiş o firmă care a făcut o aplicaţie pentru 20.000 km pătraţi de concesiuni petroliere în oceanul Atlantic."Am terminat negocierile cu guvernul senegalez, dar încă nu am semnat", a precizat el.
Totodată, un al treilea proiect din Senegal vizează cultivarea unei plante pentru producţia de biocarburanţi.
"Am luat primele 1.000 de hectare în cadrul unui program estimat la un milion de hectare pentru cultura unei plante din care se face uleiul necesar pentru rafinare pentru producţia de biocarburanţi", a spus omul de afaceri.
Pentru acest proiect, investiţia necesară este estimată la aproximativ 300 de milioane de dolari, pe o perioadă de zece ani, iar omul de afaceri a afirmat că operaţiunea prezintă un grad de siguranţă mai ridicat decât primele două proiecte, ceea ce va permite atragerea de finanţări.
"Nu este complicat ca pentru asemenea activitate, având terenul şi dovedind că ştii să faci, să găseşti bani. Acum obligativitatea producătorilor tradiţionali de carburanţi din România este de a amesteca în proporţie de 5% cu biocarburanţi (...). Acest procent se estimează a creşte în următorii cinci ani la 20%. Pe plan mondial resursele şi posibilităţile pentru producerea de biocombustibil devin din ce în ce mai limitate. În Europa deja s-au impus restricţii asupra suprafeţelor cultivate cu plante pentru biocarburanţi, în America la fel", a spus Tender.
Legat de subiectul concesiunilor, Tender a mai spus că prin contractele încheiate şi-a asumat anumite investiţii, iar beneficiile sunt deocamdată dificil de aproximat.
Un alt domeniu unde ar putea iniţia activităţi în Senegal este cel al infrastructurii.
"Senegalul are pentru următorii trei ani 2,5 miliarde dolari previzionate a fi investite în infrastructura rutieră. Am fost şi ne-am prezentat la Ministerul Infrastructurii potenţialul de muncă, cu SIRD Timişoara, şi se pare că vom fi în măsură sau se va decide semnarea unui protocol de parteneriat între compania lor natională de drumuri şi SIRD care să aibă în vedere mai multe reabilitări de drumuri şi construcţia de noi căi de comunicaţie rutieră", a afirmat Tender.
Grupul deţinut de Tender are drept obiectiv principal în acest an menţinerea activităţilor derulate în România şi alte state europene şi dezvoltarea activităţilor din Africa, în domeniul resurselor, serviciilor pentru industria extractivă şi contrucţii.
"Vreau să am linişte în ţară pentru a mă putea ocupa de dezvoltarea internaţională", a spus omul de afaceri. Referitor la continentul african, omul de afaceri a punctat drept un alt avantaj existenţa unei situaţii politice stabile în unele state.
Tender spune că activitatea grupului s-a menţinut anul trecut la nivelul din 2009, iar investiţiile din România au vizat achiziţia pachetului majoritar al firmei de instruire şi dezvoltare profesională CODECS şi a construcţia unei unităţi de producţie industrială la Braşov, închiriată Premium Aerotec, divizie a grupului european EADS, care va realiza piese pentru avioane în respectiva locaţie.
Investiţia de la Braşov a totalizat 12 milioane euro şi va fi extinsă în 2011 cu 3-4 milioane euro, a spus omul de afaceri. Potrivit sursei citate, contractul de închiriere este pe o perioadă de 15 ani.
Omul de afaceri este acţionarul majoritar al unui grup de firme specializate în diverse segmente, precum industrie (petrolieră, energetică), prospecţiuni geologice, construcţii şi reabilitări de drumuri, imobiliare, agricultură, IT, turism sau transporturi. Grupul este prezent în România şi alte state europene, printre care Serbia, unde are afaceri în sectoroarele telecomunicaţiilor, farmaceutic, turism sau a tutunului, Slovenia - unde deţine o fabrică de utilaje, Grecia, Austria sau Spania, dar şi pe continentul african.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Presa din Serbia a ieşit la atac după meciul de aseară: "Fotbaliştii falsului stat Kosovo au părăsit terenul. Delegaţia falsului stat a atacat jurnaliştii! A trimis mesaje de ameninţare"
-
Cum să ieşi la suprafaţă ca IT-ist într-o industrie care şi-a pierdut suflul. Care sunt cele mai căutate skilluri la momentul actual cu care poţi să ignori criza
-
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO