OMV a primit comenzi pentru întrega emisiune de drepturi planificată, de până la 1,3 mld. dolari
Emisiunea de 27,3 milioane de acţiuni noi, la un raport de un titlu pentru fiecare 11 deţinute, face parte din eforturile OMV de reducere a datoriilor, după două achiziţii majore.
Compania a preluat în octombrie cel mai mare retailer de carburanţi din Turcia, Petrol Ofisi, majorându-şi participaţia la companie la 96% pentru un miliard de euro. În ianuarie, OMV a anunţat achiziţia activelor de explorare şi producţie ale Pioneer Natural Resources din Tunisia, pentru 866 milioane de dolari.
Aceste achiziţii au ridicat rata de gearing, un indicator al gradului de îndatorare, la 47% la finele lunii martie, de la 29% în aceeaşi perioadă a anului trecut. OMV are ca obiectiv pe termen mediu ca indicatorul să fie de 30%.
Preţul majorării de capital va fi la nivelul înregistrat de titluri la închiderea tranzacţiilor de luni, cu un maxim stabilit la 33 de euro.
La ora 14:04 GMT, acţiunile OMV erau tranzacţionate la 28 de euro pe unitate, preţ care ar conferi emisiunii valoarea de 764 de milioane de euro (1,1 miliarde de dolari).
Acţiunile OMV s-au depreciat cu 6,5% comparativ cu preţul de închidere înregistrat în ziua anunţării planului de refinanţare, care include şi lansarea unor titluri hibrid.
Cei mai mari doi acţionari ai OMV, International Petroleum Investment din Abu Dhabi şi holdingul austriac de stat OIAG, au anunţat că vor investi în majorarea de capital.
Aranjorii emisiunii sunt Bank of America Merrill Lynch, Barclays Capital, Deutsche Bank, J.P. Morgan şi UniCredit.
Grupul austriac OMV a preluat Petrom în 2004 şi controlează 51,01% din capitalul companiei. Ministerul Economiei are o participaţie de 20,63%, iar Fondul Proprietatea deţine 20,11% din titluri. Mai mulţi acţionari cumulează diferenţa de 8,24% din acţiunile Petrom.